Ontdek Diest: onze 7 toppers

De oude vestingstad Diest is om meer dan een reden de moeite waard. Met de meeste beschermde monumenten in héél België, verscheidene boeiende (groene) plekjes en toffe culinaire en shoppingadresjes heeft deze bruisende stad aan de Demer alles in huis om iedereen een aangename tijd te bezorgen. Onze 7 toppers.

1. Groene plekjes

Genieten van een gezonde wandeling doe je in Diest in een bijzonder historisch decor. Denk maar aan het stadspark De Warande dat gebouwd is op een oude getuigenheuvel of Park Cercel, genoemd naar de brouwersfamilie Cerkel die een oud-kloosterdomein omturnde tot een prachtige tuin. Ook de moeite: Webbekoms Broek. Naast de natuur zijn zeker ook de 2 zitkanonnen op het Boerenkrijgplein vlak bij het bezoekerscentrum echte eyecatchers. Nestel je neer en geniet van een prachtig zicht op de Demervallei.

2. Shoppen

Wie graag winkelt – en wie doet dat nu niet graag!? – zal zeker een vreugdesprongetje maken want Diest verwent zijn bezoekers met een gevarieerd winkelaanbod. Met een mooie mix van originele speciaalzaken en ketens biedt Diest voor elke shopper wat wils. Het wordt dan ook moeilijk om met lege handen huiswaarts te trekken …

Onze tips: Carlo Leoni (www.carloleoni.be), Het Woonhuis (www.hetwoonhuis.be), Morren Meelbergs(www.morrenmeelbergs.be), Muller Boetiek (www.mullerdiest.be), Varotex (www.varotex.be)

3. UNESCO-werelderfgoed: Het Begijnhof

Een van de mooiste plaatsjes in Diest: het pittoreske begijnhof dat samen met 12 andere Vlaamse begijnhoven op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. Stap de Rubensiaanse toegangspoort uit 1671 door en geniet van de bijzondere sfeer die in het begijnhof hangt. Tip: elke eerste zondag is er hier een tweedehandsboekenmarkt.

4. Santé op zijn Diests

Diest kan bogen op een rijk bierverleden en ook nu zitten fans van een goed biertje nog steeds goed in Diest. Proef er eens van een Gildenbier, een Loterbol, een Nonneke, een Sint-Jan, een Rost en Blondin of een Beker. Santé!

5. Moois in de Hofstadt

In Stadsmuseum De Hofstadt, dat je vindt onder de sfeervolle kelders van het stadhuis, kan je je vergapen aan het beste uit de Diestse kunstverzameling. De absolute blikvanger is een schilderij van Hendrick ter Brugghen, ‘De Annunciatie. Ook twee ‘besloten hofjes’, een unieke Vlaamse kunstvorm uit de zeventiende eeuw, kan je hier nog zien.

6. Zalig relaxen

Een van de hotspots in Diest is ongetwijfeld het provinciedomein ‘Halve Maan’. Met tal van recreatieve mogelijkheden als een openluchtzwembad met zandstrand, waterspeeltuin, minigolf, kajakken, speeltuinen, wandelparours… voelt iedereen zich hier thuis. Uiteraard kan je er ook jouw honger en dorst stillen.

7. Prins Filip Willem van Oranje en Diest

Diest is ook een Oranjestad en dit jaar is er bijzondere aandacht voor Prins Filip Willem van Oranje (1554-1618) die al 400 jaar begraven ligt in de Sint-Sulpitiuskerk. Tijdens Open Monumentendag op 9 september kan je in zijn voetsporen treden. Aan de hand van een plannetje kan je zelf op ontdekking gaan in verschillende monumenten uit de tijd van Prins Filip Willem van Oranje.

Meer weten: Check www.toerismediest.be

(Tekst: Michael Meers / Beelden: Toerisme Diest & Toerisme Vlaams-Brabant – Lander Loeckx)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier