Ver weg van de platgelopen paden in Tsjechië, op stap in veelzijdig Oost-Bohemen

Zonder hoogtevrees de langste hangbrug van Europa trotseren, hiken door natuurreservaten met prachtige zandsteenformaties en rodelen tot de arenaline door mijn lijf giert. Zo laat ik me onderdompelen in Oost-Bohemen, een regio in Tsjechië, ver van de platgelopen paden. De gastvrije bevolking heet ons ‘vítejte’ oftewel welkom!

Onze reis start in Praag, maar al snel laten we het massatoerisme achter ons. Na 2,5 uur rijden, vertragen we, letterlijk en figuurlijk. Bergen, bossen en pittoreske dorpjes vormen het decor in Oost-Bohemen. Dit gebied flirt met de Poolse grens.

We starten in Litomyšl, een stad die renaissance uitademt. Vooral de prachtige burcht en omgeving, die op de Unesco-werelderfgoedlijst prijkt, is er het pronkstuk. De 8.000 mooie sgraffito-ornamenten op de glinsterende witte façades zijn adembenemend. De burcht huisvest een verborgen pareltje: een klein, houten theater uit de 18de eeuw dat nog in uitzonderlijk goede staat verkeert. Even waan ik me in een sprookje. Ook de kelder van de burcht, boordevol beeldhouwwerken van Olbram Zoubek is een bezoekje waard. We wandelen nog door de kloostertuinen, een oase van rust midden in de stad. Nog tijd over in Litomyšl? Neem dan een kijkje in het kleurrijke Portmoneum. Demonen, geesten en andere vreemde snuiters van de hand van graficus Josef Vachal zullen je ongetwijfeld even laten fronsen.

Labyrint tussen zandsteenrotsen

We laten de stad achter ons en rijden langs open landschappen naar het natuurreservaat Toulovcovy Maštale, op de grens van Oost-Bohemen en Moravië. Dit is een insider plekje voor fietsers en wandelaars. “Deze zandsteenformaties zijn ontstaan door erosie van de zee”, vertelt gids Ivona. Onze wandeling, meestal op een tapijt van boomwortels, leidt ons doorheen een labyrint van rotsen en gangen. Nu en dan worden we vergast op prachtige uitkijkpunten. “Uniek aan zandstenen, is dat hier bomen kunnen op groeien”, geeft Ivona nog mee. Tal van rotsen hebben een naam, te wijten aan een legende of waargebeurd verhaal. “Zo is er de ezelstunnel die op een handelsroute lag. Van het oosten moesten de goederen hier overgeladen worden van kamelen op ezels om smalle en lage doorgang te trotseren.”

Onbekend maar wondermooi: het natuurreservaat Toulovcovy Maštale. (foto Mieke Vercruijsse)
Onbekend maar wondermooi: het natuurreservaat Toulovcovy Maštale. (foto Mieke Vercruijsse)

Prachtige panorama’s

De volgende dag verkennen we Dolní Morava, een familiaal sportdorp aan de voet van de berg Králický Snežník. Deze derde hoogste bergketen van Tsjechië vormt de oeroude grens tussen de Bohemen, Moraviërs en de ‘buitenlanders’ – eerst de Pruisen, later de Duitsers en tegenwoordig de Polen. We nemen de skilift naar boven. Al van ver zien we hem pronken op 1.116 meter hoogte: de Sky Walk. Deze uitkijktoren van 55 meter hoog is een indrukwekkend staaltje architectuur dat geopend werd in 2015. We bewandelen de spiraalvormige toren, opgetrokken uit 380 ton staal en 550 m³ hout, en genieten van het adembenemende uitzicht.

Onze wandeling wordt doorspekt met avontuurlijke verhalen over smokkelaars en hun achtervolgers”

Daarna trekken we naar de nieuwste attractie van het dorp: de Sky Walk 721. Deze hangbrug werd geopend in mei 2022 en is – jawel – 721 meter lang en hiermee de langste hangbrug van Europa. Ze bengelt 75 meter boven de grond. Nog niet genoeg van panorama’s? De 15 kilometer lange panoramafietsroute is ook een aanrader.

Actie op de rodelbaan

Na de lunch is het tijd voor nog meer actie. We starten met een ritje op de rodelbaan. “Waarschijnlijk een kinderattractie”, zo zegt één van mijn medereisgenoten. Maar 10 minuten later en drie kilometer verder spreekt hij anders. De adrenaline giert door mijn lichaam als ik tegen 50 kilometer per uur in een soort slee 364 meter naar beneden glijd door bos en open terrein. De vele bochten zijn niet min. Wat een heerlijke ervaring! En alsof dit nog niet genoeg is, springen we de mountainbike op voor een nieuwe avontuurlijke afdaling. We nemen één van de vier downhill MTB-routes. Zalig is het te voelen hoe de fiets zo soepel meebeweegt in iedere bocht, over iedere bult en vooral op het ritme van mijn lichaam. Deze combinatie van techniek, concentratie en genieten geeft me een ultiem gevoel van vrijheid in de bergen.

Hiken in natuurreservaten

Een dag later is het Adelaarsgebergte ons wandelgebied. De rivier Orlice stroomt als een blauwe ader door de rotsen naar de Bohemen. Het regent pijpenstelen, maar dat houdt ons niet tegen om de prachtige Divoké Orlice-vallei te verkennen. Onze wandeling wordt doorspekt met avontuurlijke verhalen over smokkelaars en hun achtervolgers. We wandelen tot aan de opvallende Smuggler’s bridge. Deze rode ijzeren brug werd tot aan de Eerste Wereldoorlog gebruikt om eten te smokkelen tussen Polen en Tsjechië. Na een stop aan de bedevaartkerk van Neratov, die zeer bijzonder is omwille van zijn glazen dak, rijden we verder naar het kasteel Castolovice.

De Tsjechische Loire

De burcht van Litomyšl is versierd met 8.000 mooie sgraffito-ornamenten. (foto Mieke Vercruijsse)
De burcht van Litomyšl is versierd met 8.000 mooie sgraffito-ornamenten. (foto Mieke Vercruijsse)

De Tsjechische Loire; zo wordt het grensgebied Bohemen-Moravië ook wel genoemd. Dat het getypeerd wordt door kastelen, is dan ook niet verwonderlijk. Toeristen zijn er echter amper te zien. Wij houden halt bij het Castolovicekasteel. Dit renaissancekasteel is in handen van de familie Sternberg. De kleinzoon van de eigenaresse bewoont samen met zijn vrouw een deel van het kasteel en verwelkomt ons met open armen. Naast de grandeur die het kasteel zowel binnen als buiten uitstraalt, heeft het omliggende park nog een leuk extraatje: een kleine dierentuin waar we de neerhofdieren mogen verwennen met snoepjes.

Deze reis afsluiten, doen we in de studentenstad Hradec Králové, waar we de Witte Toren beklimmen. 226 treden brengen ons 72 meter hoog waar we nog even genieten van het uitzicht.

Praktische info

  • Wij vlogen met Brussels Airlines vanuit Brussels Airport naar Praag. De vlucht duurt 1 uur en 25 minuten.
  • We sliepen in Hotel Aplaus (Litomysl), Penzion Terezka (Dolni Morava), en April Hotel Panorama (Rychnov and Kneznou)

Handige websites:

Tsjechië: www.visitczechrepublic.com

Oost-Bohemen: www.oost-bohemen.info

Dolní Morava: www.dolnimorava.cz/en

Hradec Králové: www.hkregion.cz

Adelaarsgebergte: www.eaglemountains.cz

Voor een gratis informatiepakket: amsterdam@czechtourism.com

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier