Op reis met je hond of kat? Zo maak je het comfortabel voor je viervoeter

Een vakantie met je hond (of kat, wie weet) is een topidee. Je moet niemand regelen om op je huisdier te passen of geen duur hondenhotel betalen. Plus, je kan volop genieten van het gezelschap van je trouwe vriend. Maar voor je vertrekt, zijn er wel een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten. 

De administratie

Voor je vrolijk met je huisdier rondhuppelt op vakantie, is er wel wat administratie in orde te brengen. De regeling in Europa om met dieren op reis te gaan, is overal gelijk maar buiten Europa is dat een andere zaak.

Zoek dus zeker op als er bijkomende eisen of voorwaarden zijn. Een kat of hond die mee gaat op reis, moet hij sowieso gechipt zijn en een paspoort hebben. Check ook of er bepaalde vaccinaties, bijvoorbeeld tegen hondsdolheid, in orde zijn want dat is ook verplicht. Ga ook even op zoek naar een dierenarts op je bestemming; je weet nooit of je die nodig zal hebben. Voorkomen dan genezen.

Reizen met het vliegtuig? Ga na of je huisdier in de cabine mag of niet. Meestal mogen kleine honden en katten bij je blijven, maar voor grote honden is dat anders. In elk geval moet je huisdier in een kooi of tas zitten. Hoe groot die mag zijn, check je best bij de vliegtuigmaatschappij.

Ik ga op reis en ik neem mee

Je moet natuurlijk zorgen dat je hond of kat comfortabel mee kan reizen, en daar heb je een aantal zaken voor nodig. Te beginnen met het favoriete mandje van je trouwe viervoeter natuurlijk. Daarin kan hij tijdens de reis rustig naar buiten staren of een welverdiend dutje doen. Een speciale riem om je huisdier vast te klikken kan ook handig zijn. Neem zeker ook een paar speeltjes mee; je maatje zal immers niet kunnen heen een weer rennen zoals thuis en dan is een nieuw speeltje een leuk alternatief.

Eten en drinken met de bijhorende voeder- en drinkbak moet je ook in je bagage zien te proppen. Maar wat erin gaat, moet er ook uitkomen: houd dus poepzakjes bij de hand. Voor je kat neem je best een opvouwbare kattenbak mee met schepje en het zand dat hij gewend is.

Als je hond of kat ervan houdt om door de modder te rollen of te ravotten in de natuur, neem je best wat producten mee voor de vachtverzorging van je dier. Las na een outdoor avontuur een spa avond in en verwen ze met een bad en misschien een massage achteraf? Neem ook een EHBO-setje mee, je weet nooit als je dier te enthousiast is en zichzelf pijn doet. Daarin steek je best een tekentang en eventuele medicijnen die je dier moet nemen.

Reis je naar warme oorden? Hou rekening met de hitte. Je kan je hond of kat verkoelen met een speciale mat die je online kan kopen. Zo hebben zij het ook lekker fris. Hier is alvast een voorbeeld.

When nature calls, zorg dat je klaar bent

Pak je benodigdheden slim in, want het zou zomaar kunnen dat je hond of kat plots zijn behoefte moet doen onderweg. Steek je poepzakjes dus niet achteraan je bagage zodat je ze tijdens de reis vlug kan gebruiken.

Berg ook de speeltjes en het eten van je huisdier niet te ver weg op. Voorzie een aparte rugzak met de spullen die je tijdens je reis zal nodig hebben. Zo is alles bij de hand en moet je niet stressen over dat schepje van de kattenbak dat je maar niet vindt.

Las rustmomentjes in

Huisdieren houden van routine. Ze zijn gewoon om op hetzelfde moment van de dag eten te krijgen, ze hebben dat ene mandje waar ze o zo graag in slapen en er is dat ene speeltje dat haast uit elkaar valt, maar ze blijven het koesteren. Op reis gaan, kan dus heel wat stress teweegbrengen, vooral als je hond of kat het niet gewoon is om te reizen.

Trek je er met de wagen op uit, las dan regelmatige stops in. Zo kunnen zowel baasje als huisdier even de benen strekken. Meteen ook het ideale moment voor hen om een plasje te doen of een brokje te eten.

Honden moeten af en toe hun energie kwijt kunnen, dus las om de zoveel tijd een speelsessie in. Doe dit uiteraard op een veilige plaats, je wil niet dat je huisdier onder het aankomend verkeer terechtkomt.

Laat je huisdier ook nooit alleen in de auto, zeker niet als het heel warm is. Wanneer je toch even zonder hen iets moet regelen, zet dan het raam en beetje open en leg de airconditioning aan.

Ga je met het vliegtuig? Laat je hond of kat voor vertrek nog eens zijn behoefte doen. Maak je huisdier ook vooraf gewend aan zijn reismandje. Doe dat door voor vertrek het mandje af en toe het te presenteren aan je huisdier met iets lekkers erbij. Zo raken ze het gewend en zullen ze op het vliegtuig meer op hun gemak zitten.

Is je huisdier toch heel bang? Voorzie dan een dekentje dat je over het mandje kan leggen, dat vermindert de inkomende prikkels.

Pas je accommodatie aan

Niet elk hotel laat honden binnen, houd daar rekening mee. Let er ook op dat je er in je vakantieverblijf voldoende voldoende ruimte is voor je huisdier om te slapen, bewegen en te spelen. Een tuin is bonus, want dan kan je hond of kat zich daarin uitleven zoveel hij wil. Zoek in ieder geval de accommodatie die bij jou en je huisdier past.

Goede reis!

Tekst Justine Cottenie Foto Unsplash/Getty

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier