Zo gaan we volgend jaar op reis: de 7 trends van 2022

Het nieuwe jaar staat voor de deur. En daarmee ook de verse lading aan goeie voornemens … en geweldige vakantieplannen. Dat we terug zin hebben in een buitenlands avontuur blijkt uit onderzoek van Glenaki Tourism Consultancy. Het agentschap legde de zeven reistrends van 2022 bloot.

1. Rechtstreeks boeken in de lift
Een vakantie in elkaar steken? Dat doen we alsmaar vaker zelf, onder andere via online boekingsplatformen als Booking.com en Expedia. De grote voordelen daarvan: dat mensen flexibel kunnen omboeken en vooral ook kunnen annuleren tot zelfs 24 uur op voorhand. Waar Ethiopian Airlines voor de pandemie voor een bestemming zoals de Seychelles zag dat 70 procent boekte via een touroperator of reisagent, is dat nu omgekeerd en boekt nog slechts 30  procent via een intermediair en de rest gaat rechtstreeks. Ook Singapore ziet het merendeel van haar toeristen rechtstreeks boeken via het internet.

2. Flexibiliteit troef
We haalden het al aan: de pandemie deed ons nog flexibeler omspringen met onze vakanties. Wie nu een reservatie maakt, wil die tot op het laatste moment kunnen wijzigen. En daar spelen organisaties handig op in. Zo lanceerde de cruisemaatschappij Seabourn de ‘Worry-Free Promise’. Die laat passagiers toe om hun reis gratis te annuleren wanneer ze besmet raken met COVID-19. Ook Belvilla paste het beleid aan. Gasten die in 2021 boeken, kunnen hun verblijven tot 31 mei 2022 kosteloos annuleren.

3. Nog meer last minute
Say hello to the ultra last minute, want we wachten nóg langer om op de reservatieknop te drukken. Vooral de onzekerheid over inreisbeperkingen en lokale sanitaire maatregelen doen ons de kat uit de boom kijken. In de Franse regio’s Vendée en Vaucluse deed de ultra last minute zijn intrede al in 2021. En daar verwachten ze dat veel gasten ook in 2022 het allerlaatste moment zullen afwachten.

4. De singles willen op vakantie
Alleenstaande ouders en eenzame thuiswerkers? Ze hebben er soms even genoeg van. Tijd om de pauzeknop in te duwen en heerlijk te ontspannen, weg van alle drukte. Ze trekken er op uit zonder de kinderen, aangezien deze nu weer bij de grootouders terecht kunnen. Single parents gaan alleen op reis of met enkele vrienden. Zo zien ze in het zonnige Malta deze winter de vraag naar single kamers opmerkelijk stijgen. Ook in West-Zeeuws-Vlaanderen zien ze deze trend, mede dankzij de nabijheid en het vakantiegevoel aan de Nederlandse kust. Mag het iets exotischer? Dan zijn er nog maar enkele plaatsen in het solo travelers-aanbod van Seabourn. Het voert passagiers naar Miami, Aruba, Lissabon, Vancouver, Svalbard, Panama, Auckland, Barbados en Monaco.

5. Weg van de massa
Populaire toeristische trekpleisters? Die moeten de duimen leggen voor kleinere, charmante bestemmingen. We kiezen in 2022 voor rust en authenticiteit. Zo zit Estland in de lift als toeristische bestemming met zijn unieke boetiekhotels en adembenemende landschappen. Sinds vorig jaar zien de rustigere Franse regio’s zoals Vallée du Loir en Pays du Mans ook de vraag bij Belgen stijgen. En het hippe Leiden worden vaker verkozen boven het drukkere Amsterdam.

6. Flinke boost voor skivakanties
Terug van nooit helemaal weggeweest: de skivakanties. Want ein-de-lijk mogen we weer op de latten staan. De trend om weg van de massa te gaan, naar kleinere, charmante bestemmingen, speelt ook hier. Minder bekende skigebieden zien dan ook het aantal Belgische gasten toenemen. Zo kiezen heel wat landgenoten voor een sneeuwvakantie in Slovenië. Ook Zuid-Tirol zit in de (ski)lift. Omwille van de sterke interesse van de Belgen in deze regio, heeft Sky Alps zelfs rechtstreeks vluchten gelanceerd van Brussel naar Bolzano.

7. Gezinnen massaal aan het boeken
De extralange kerstvakantie maakte het al duidelijk: heel wat gezinnen snakken naar quality time buitenshuis. Omdat het aanbod van grote vakantiewoningen en goede familiekamers beperkt is, kan je niet wachten op de last minutes. Daarom boeken families nu wel al volop hun reis voor volgend jaar. En daarbij is niet alleen de zomervakantie populair.
Heel wat gezinnen trekken in 2022 naar Frankrijk. Het Franse attractiepark Puy du Fou heeft afgelopen  november de reservaties geopend voor ‘s werelds grootste avondvoorstelling, Cinéscénie en verschillende data zijn al volledig uitverkocht. Ook Nausicaá, het grootste aquarium van Europa, ziet al veel interesse op zijn website voor de vakantie periodes.

Het meest recente reisadvies vind je op https://diplomatie.belgium.be/nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier