Triptip: 8 verrassende weetjes over Malta

Malta is het tiende kleinste land van de wereld, klein maar mooi en bijgevolg ook een toeristische topper. Malta is een heel bijzonder land, dat bewijzen ook onderstaande 8 weetjes (in cijfers).

7 eilanden

Malta bestaat niet uit één eiland maar het is een archipel met zeven eilandjes waarvan er drie zijn bewoond: Malta, Gozo en Comino.

365 kerken

In Malta kan je elke dag van het jaar een andere kerk bezoeken.

80ha

Zo groot is Valletta, en daarmee is het één van de kleinste hoofdsteden ter wereld.

5.000 jaar oud

In Malta vind je verschillende megalithische tempels die door de UNESCO als werelderfgoed zijn erkend. Het tempelcomplex Ħaġar Qim is 5.000 jaar oud en daarmee de oudste recht opstaande structuur ter wereld, ouder dan Stone Henge of de Egyptische piramides.

 

320 monumenten binnen een straal van 1,5 km²

Daarmee heeft hoofdstad Valletta één van de hoogste concentraties aan historische bezienswaardigheden ter wereld.

30 letters in het alfabet

Het is gemakkelijk reizen op Malta, één van de twee officiële talen is het Engels. De andere officiële taal van het land is net iets minder gemakkelijk want het Maltees is een Semitische taal, ontstaan uit het Arabisch met Engelse, Italiaanse en Franse invloeden.

Meer dan 200 films en documentaires

Malta is Hollywood in het klein, met dank aan de prachtige gebouwen en het indrukwekkende landschap. De bekendste zijn The Gladiator, Troy, Game of Thrones en Mega Mindy. Je kan tijdens een georganiseerde tour alle locaties ontdekken.

Gemiddeld 23° C overdag

Daarmee is het klimaat in Malta zowat het warmste van alle landen in Europa en Valletta is verkozen tot de zonnigste hoofdstad van Europa.

70.000 Belgen gingen in 2019 op reis naar Malta

Dat komt neer op bijna een verdubbeling sinds 2016.

Info www.malta.be 

 

(foto’s getty images)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier