Varen als God in Frankrijk

Je vakantie doorbrengen met het hele gezin op een boot in Frankrijk. Geef toe, dat klinkt zalig. En als je dan nog zelf de kapitein mag zijn van je drijvend huis, weet je dat je een onvergetelijke week tegemoet gaat. Wij konden het uittesten in de Bourgogne Loire Nivernais en ontdekten een van de mooiste streken van Frankrijk.

Plaats van afspraak is Tannay, waar we in de jachthaven kennis maken met Le Boat. Dit verhuurplatform van plezierboten heeft een groot deel van de jachthaven van Tannay ingepalmd en men kan er boten huren van twee tot tien personen. Zelfs huisdieren zijn welkom aan boord. Voor je als ‘kapitein’ effectief de sleutels krijgt, moet je een opleiding van enkele uren volgen waarbij je je vertrouwd maakt met de boot, de vaarreglementen, de werking van en het invaren in de sluizen en de vaaretiquette. Een medewerker van Le Boat staat mee op de brug wanneer we voor het eerst het haventje uitvaren, onder een brug varen en enkele manoeuvres uitvoeren zoals aan- en afmeren.

Wat in het begin voor klamme handen zorgde, voelt na een half uurtje varen als zeer vertrouwd. Het feit dat de ‘topsnelheid’ van je boot amper acht km per uur bedraagt, zorgt natuurlijk ook voor een veilig gevoel. Waarmee we meteen bij een punt komen waarmee toch terdege rekening moet gehouden worden: de afstand die je op een dag aflegt met je boot. Met een bootvakantie leg je geen grote afstanden af. Je vaart enkele uren, maar dan leg je even aan om een dorpje te verkennen en om knapperige baguettes te kopen, je trekt je zwempak aan voor een verkoelende duik of je houdt een siësta op dek in de schaduw van de bomen langs de oevers. Dit is slow vacation op zijn best en daar hebben sommige mensen de eerste dagen toch wel wat moeite mee. En als je dan, zoals wij doen, het Canal du Nivernais afvaren, gaat het zelfs nog iets trager.

Veel sluizen

Het Canal du Nivernais verbindt het Loirebekken met de Yonne in het Seinebekken en is 180 km lang. Het kanaal bevat maar liefst 110 sluizen: 32 aan de Loire-kant en 78 aan de Seine-kant. Oorspronkelijk werd dit kanaal aangelegd om hout voor verwarming vlottend aan te voeren naar de Parijse regio. Later werd het ook een transportweg voor wijn, granen, steenkool en kalksteen. Tegenwoordig mag het kanaal enkel nog voor de pleziervaart gebruikt worden en, als je het ons vraag: het behoort tot de mooiste kanalen van Europa. De bouw begon in 1784 en het kanaal was volledig voltooid in 1843.

Voor we het anker lichten, verkennen we nog even onze vertrekbasis Tannay. Enkel de toegangspoorten van dit dorp zijn de stille getuigen van het middeleeuws verleden van Tannay. We besluiten noordwaarts te varen richting Auxerre.

Pittoreske dorpen

In onze eerste stopplaats Clamecy wandelen we door pittoreske straatjes en bewonderen we de gotische Sint-Martinkerk met zijn brandglazen en waterspuwers. In het Musée d’Art et d’Histoire Romain Rolland zien we gallo-romeinse vestingen en faience-collecties.

Châtel-Censoir is onze volgende stop. Nadat we de trappen tot aan het marktplein hebben beklommen, laten we ons culinair verrassen in l’Etape des Gourmets. Een verborgen maar zeer smakelijke parel in dit landelijk deel van Frankrijk.

Wanneer we door Mailly-la-Ville varen, meren we aan. In de rivier Yonne heeft de gemeente een openluchtzwembad aangelegd. Dit is waterpret zoals onze voorvaderen het hebben gekend: gewoon van de oevers in het verfrissende water springen, stoeien in het ondiepe deel van de rivier of je een eind laten meedrijven door de zachte stroming. Wanneer we verder varen, passeren we de Saussois-rotsen, een populaire stek voor amateur-bergbeklimmers. Wanneer je het wandelpad naar de top volgt, word je, naar verluidt,beloond een waanzinnig mooi panorama maar wij passen hiervoor. In een middagtemperatuur van meer dan 30 graden genieten we liever van een koel drankje op dek.

Lange lunches

In Prégilbert kunnen we vishengels huren om ons avondmaal binnen te halen of gewoon verse vis kopen in een kraam langs de oever. We doen het laatste. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

Ook Cravant is een echt prentkaartje: mooie middeleeuwse huisjes, een oude historische wasplaats, een donjon en een klein kerkje waar in de zomer leuke tentoonstellingen worden gehouden… In Vincelles en Vincelottes, twee dorpen aan beide zijden van de rivier, maken we een iets langere stop. De twee dorpjes zijn bekend voor de productie van rode wijn en ze slagen er in om een zeer mooi product af te leveren. Degusteren en onze bootfrigo vullen met lekkere wijn, het tovert een glimlach op het gezicht van onze medepassagiers.

Auxerre zou normaal de laatste stopplaats zijn van onze route, maar we zijn er helaas niet geraakt. Oorzaak ? Iets te lang de voorbije dorpjes verkend, te lang geluncht en gebabbeld aan dek maar ook de vele sluizen onderweg. Superleuk om in en uit te varen maar reken toch op een kwartier tijdverlies per sluis. Maar erg is dit niet, want dit geeft ons meteen de gelegenheid om onze volgende vaarvakantie met Le Boat te starten in Auxerre.

Praktisch

* Vertrekbasis Tannay van Le Boat bevindt zich op zo’n 450 km van Brussel en is best te bereiken met de wagen.

* Bij Le Boat kan je verschillende soorten plezierboten huren. Een vaarbewijs is niet vereist en na een opleiding van enkele uurtjes kun je zonder begeleiding vertrekken. Alle info op www.leboat.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier