Zo ga je deze zomer duurzamer op reis

Grootse herinneringen, een kleine impact op het milieu. Zo ga je deze zomer duurzamer op reis.

De meest milieuvriendelijke reis die je kan maken, is die naar je achtertuin. Minder reizen betekent minder transport en staat gelijk aan minder C02-uitstoot. Daar staat tegenover dat voor veel (arme) landen toerisme de belangrijkste bron van inkomsten is. Niet reizen is milieuvriendelijk, maar economisch rampzalig. Uit onderzoek blijkt bovendien dat op vakantie gaan wonderen doet voor je mentale gezondheid – minder stress, minder angst – en dus delen we graag tips om je vakantie waardevol en duurzaam te maken. Ecotoerisme betekent dat je ‘anders’ gaat reizen: bewust, kleinschalig, met aandacht voor fauna en flora en met respect en steun voor de lokale bevolking.

Te land, ter zee of (toch) in de lucht?

Je hoeft heus niet naar de andere kant van de wereld te vliegen om het paradijs te vinden. Ook in België of binnen Europa vind je ongerepte natuur, prachtige stranden en bruisende steden. Bovendien kan je een reis overwegen met de fiets, de auto, de boot of de trein. Op wandelen en fietsen na is een reis met de trein de meest milieuvriendelijke keuze.

Je hoeft heus niet naar de andere kant van de wereld te vliegen om het paradijs te vinden

Een treinreis veroorzaakt tot 75 % minder CO2-uitstoot dan een vliegreis, en tot 66 % minder CO2-uitstoot dan een vakantie met de auto. Treinen is bovendien een erg aangename manier om te reizen: 1. Je bent meteen ontspannen (geen gedoe aan douanes, geen eindeloze wachttijden om te boarden…) 2. Je kan rustig een boek lezen of een film kijken 3. Je kan je benen strekken en 4. Je kan onderweg diverse landschappen bewonderen. Reizen met de slaaptrein is vanuit Brussel mogelijk naar heel wat leuke bestemmingen, zoals Wenen, Praag en sinds kort ook Berlijn. Wil je toch graag met het vliegtuig op reis? Vermijd bij voorkeur tussenstops en maak eventueel een CO2-compensatie voor de kerosine en broeikasgassen in de lucht. Organisaties zoals Greentripper berekenen het bedrag dat je moet betalen om je uitstoot te compenseren en helpen jou om dat geld te investeren in groene projecten.

Neem alleen herinneringen mee

Kies bij voorkeur voor écht lokaal toerisme: logeer in een familiehotel, kies voor plaatselijk geproduceerd voedsel en steun lokale ambacht of boek een ecohotel of -lodge. Deze accommodaties helpen jou om milieuvriendelijk te reizen, ze zijn vaak erg mooi en liggen doorgaans te midden van prachtige natuur. Neem alleen herinneringen mee. Dat betekent: neem niets mee wat je op je weg vindt, laat niets achter in de natuur en blijf op de gemarkeerde wandelroutes om zo het milieu zo weinig mogelijk te schaden. Neem een hervulbare fles mee om zo weinig plastic te moeten kopen en gebruik milieuvriendelijke beautyproducten in vaste vorm (extra pluspunt: ze nemen weinig plaats in in je bagage!)


De raad van reisexpert Marie Monsieur:

Met de kano door Scandinavische wateren, een treinreis op de Transmongolië Express of een weekend in een cabin op de Belgische heide. Reisjournalist en fotograaf Marie Monsieur ontdekt regelmatig prachtige stukjes van de wereld en deelt haar ervaringen in Flair en Feeling. Niemand die ons dus beter wegwijs kan maken in de reistrend van het moment.

“‘De tendens om duurzaam te reizen is de afgelopen jaren alleen maar groter geworden en de tijd dat dit een geitenwollensokkenimago had, is voorbij. Integendeel: ecolodges en tiny houses zijn niet alleen ethisch maar ook esthetisch verantwoord. We blijven tijdens onze vakanties vaker in eigen land en reizen ook meer met de auto en de trein. Al kan dat ook te maken hebben met de dure vliegtuigtickets en met de klimaatopwarming, die voor extreme temperaturen zorgt in het zuiden.”

Een goede evolutie voor het milieu, al merkt Marie op dat duurzaam reizen ook draait om een persoonlijk gevoel: “Meer dan ooit zijn we ons bewust van de gevolgen van de dagelijkse ratrace. Tijdens onze vakantie willen we tot rust komen, digitaal detoxen, meer bewegen, intens samenzijn met de mensen die we graag zien of nieuwe, boeiende contacten leggen. Een drukke stad of verre bestemming staat dan minder vaak op het verlanglijstje. Wel in trek: een pelgrimstocht, genieten van gezonde lucht tijdens een zomerse bergvakantie, een boerderij-B&B vlak bij de stad, surfvakanties met de mobilhome en glamping in de volle natuur.” (Astrid Van der Schueren)


De fijnste ‘groene’ reisgadgets

Waterfles – € 13,95 – Dopper

80 Duurzame Reizen – € 25 – Lonely Planet

Lunchkit uit bioplastics – € 32 – Light My Fire

Fietshelm – € 99,95 – Thousand via Fietslab.be

Avocado & Honey Shampoo Bar – € 1,70 – SoapWorks

Mintgroene oordopjes ‘Quiet’ – € 19,95 – Loop

Reishangmat – € 129,95 – Ticket To The Moon via A.S. Adventure

Waterdichte reistas – € 70 – Rains

AirTag-tracker voor je bagage – € 34,99 – Apple via Coolblue

Set van zes packing cubes – € 24,95 – via Travelbags.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier