Tip van de week: Stadswandelingen met een hoek af

De muzikale wandelingen of fietstochten van Belpop Bonanza liggen zowat verspreid over heel Vlaanderen. In Lier kan je in de Scandinavische geschiedenis van de stad duiken en in Diest kan je op stap met de nachtwachter. In Mol is er een ludieke geocache en in Oostende is de Crystal Ship Street Art tour ondertussen een begrip geworden.

1. Juist of fout – Gent

Charlie Tours werd in 2013 opgericht door cafébaas Nick Vandecasteele. Het succes van de gidsbeurten in het Gentse werd zo groot dat hij in 2017 zijn café in het Patershol sloot. De tochten hebben een heerlijk rock-’n-rollkantje. Het is interessant, maar niet te ernstig. Het is educatief, zonder dat het onderwijzend wordt. Eén van die begeleide wandelingen door de Arteveldestad is de True or False -tour. De gids vertelt op tien plekken een verhaal die zo uit een roman lijkt te komen. De deelnemers moeten elk voor zichzelf raden of het verhaal waar is of niet. Sommige zijn waargebeurd, andere zijn compleet van de pot gerukte fantasie. Zowel de winnaar als de verliezer krijgen een typische Gentse prijs. Het concept zorgt zeker voor het nodige plezier (en discussie) in de groep.

www.charlietours.be

2. Minibeeldjes in het straatbeeld – Kortrijk

De Guldensporenstad lijkt wel een patent te hebben op thematische stadswandelingen. Een aanrader is de ZieMieTour (7 km). Zie mie is West-Vlaams voor ‘zie je mij?’. Het is ook een verwijzing naar de naam van kunstenares Mie Bogaerts die vijftien ienieminikleine beeldjes verborg in het straatbeeld. Aan de hand van een uitgestippelde wandeling ga je er naar op zoek. Elk beeldje verbeeldt een beroep of een hobby en heeft vaak een link met Kortrijk. Auteur Joris Denoo schreef er telkens een passende tekst bij. De wandeling heeft trouwens de vorm van een mannetje. Het kaartje is gratis te downloaden.

www.toerismekortrijk.be

3. Geheime plekken – Hasselt

Je kan een stad nog zo goed kennen, er zijn altijd wel nieuwigheden te ontdekken. Daar speelt de Smaakmaker Spraakmaker-route van Hasselt op in. De wandeling bestaat uit een buitenlus en een binnenlus en nodigt ook uit om soms eens een zijstraatje te proberen of doorgangetjes te proberen die je anders nooit zou nemen. Het gratis te downloaden kaartje stipt toffe plekken aan, zoals de tuin van stadsmuseum Het Stadsmus waar je kan picknicken of de locatie van de grootste QR-code ter wereld. Op de Grote Markt zit het beeldenpaar Hendrik en Katrien al klaar om met je op de selfie te gaan. Je doet streetart aan en winkels van ambachtslui die de heerlijkste smaken op tafel toveren. Dit is de ideale instapper in de Jeneverstad.

www.visithasselt.be

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier