Tip van de week: een zalige duik in het groen

We hebben niet veel duwtjes in de rug nodig om het groen op te zoeken. Het is soms verrassend te ontdekken dat er in de stad vaak meer groene parels te vinden zijn dan op het platteland. Daar speelt ook de historische context. Stadswallen zoals die van Brugge en Lier werden in de 19de eeuw vaak omgetoverd tot een natuurlijke ring waar het heerlijk wandelen is.

1. Natuuroase in Bosland – Pelt

Onlangs mochten we samen met een bosbadcoach op pad. We trokken ernaartoe met een waslijst aan vooroordelen en met het idee dat we de hele tijd bomen zouden knuffelen. Het werd integendeel een heel leerrijke en toffe wandeling in extreem traag tempo door het bos. Op verschillende plekken in Vlaanderen kan je zo’n bosbad ook op eigen houtje beleven, zoals in het Bosland in Pelt. Een bosbad van een half uur vermindert je stressniveau en verhoogt je mentale weerbaarheid. Dat zou onder meer te wijten zijn aan de geurprikkels die je onderweg ervaart. Je vindt de natuuroase in Pelt achter het MS-centrum in de Kleine Boemerangstraat. Er staat een infobord die je op weg helpt. Onderweg nodigen houten rustobjecten uit om te zitten, liggen, hangen, rusten.

www.bosbadenvlaanderen.com en www.bosland.be

2. Picknicken in erfgoed -La Hulpe

La Hulpe, tegen Brussel, was vroeger quasi volledig ingenomen door het Zoniënwoud. Tot een de Béthune in 1833 het bos liet rooien om er zijn park, en meer dan tien jaar later ook zijn kasteel, neer te poten. Eind 19de eeuw kocht de rijke industrieel Ernest Solvay het goed om er zijn zomerverblijf van te maken. Het was zijn kleinzoon die het uiteindelijk aan de Belgische staat schonk. Nu kan je er prachtige wandelingen maken. In één van de twee boerderijen in het domein bevindt zich Fondation Folon, het museum rond kunstenaar Jean-Michel Folon. Aanrader!

www.chateaudelahulpe.be

3. Natuur op kindermaat Manhay

Parc Chlorophylle in Manhay nabij Baraque Fraiture is een allercharmantst speelpark voor jonge natuurliefhebbers. Het park is nog open tot 13 november. De hoofdattractie is het 200 meter lange kruinenpad, maar ook de thematische speeltuinen zijn best leuk. Dwars door het domein loopt een twee kilometer lang educatief wandelpad met allerlei weetjes over het bos en zijn bewoners. Je kan er ook een combiticket kopen voor een bezoek aan Houtopia in Houffalize. Hoewel de naam anders doet vermoeden draait het in Houtopia meer om de zintuiglijke ervaring van het spelen.

www.parcchlorophylle.com en www.houtopia.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier