Op eenzame hoogte, vijf machtige uitkijktorens in Vlaanderen

Een wandeling of fietstocht moet verrassingen bevatten. Het is fantastisch om een uitkijktoren te beklimmen en het landschap van bovenaf te bewonderen. Een goede uitkijktoren moet aan twee criteria voldoen: een 360°-uitzicht bieden en op zichzelf een goed verhaal vormen. Wij beklimmen er vijf.

1. Vlaams-Brabant – Een slag in Oekraïne

De Malakofftoren kijkt uit over de Zennevallei. Het lijkt een deel van een burcht, maar in feite is het een ‘folie’, een 19e-eeuws namaaksel van een ruïne. Op 7 september 1855 wonnen de Fransen een belangrijke veldslag bij Malakoff in wat nu Oekraïne is. Tijdens een groots onthullingsfeest werd de slag nagespeeld en leende het meteen ook zijn naam aan de toren die sindsdien een oude, afgesneden Zennemeander in Lembeek bewaakt.

Dokter Spitaelslaan 75, Lembeek. www.halle.be/toerisme

 

2. Antwerpen – Land vol gaten

De watertoren van Reet werd in 1938 gebouwd op het hoogste punt van de Rupelstreek. Nu kan je het tien meter hoge gebouw beklimmen. Boven krijg je een prachtig uitzicht over het met kleigroeven bezaaide landschap. Sommige zijn natuurgebied, andere nog in gebruik door Wienerberger. In de verte zie je zelfs de koeltorens van Doel en de Sint-Romboutskathedraal van Mechelen. Je passeert de toren tijdens het fietsen van de met knooppunten bewegwijzerde Baksteenfietsroute.

Rumstsestraat z/n, Reet. www.toerismerupelstreek.be

 

3. Limburg – Turen over stiltegebied

Gerhagen is een bosrijk stiltegebied dat aansluit op de Merodebossen. Naast het Bosmuseum staat een 19 meter hoge, smalle uitkijktoren bovenop een landduin. De VVV-toren staat als een naald rechtop. Mensen met hoogtevrees doen het in hun broek tijdens de beklimming. Bij krachtige wind voel je de toren heen en weer wiegen. Eenmaal boven kijk je uit over een zee van bomen en zie je de Abdij van Averbode en de mijnterrils rond Beringen.

Zandberg 10, Tessenderlo. www.toerismetessenderlo.be

 

4. Oost-Vlaanderen – Hoogste provinciepunt

Het natuurgebied Hotond-Scherpenberg kent diepe beekdalen, typisch voor de Vlaamse Ardennen. De Hotondberg (145 meter) is de hoogste heuvel van Oost-Vlaanderen en biedt een prachtig uitzicht op de wijde omgeving. Het dorpje Zulzeke ligt beneden in de vallei. De witte bakstenen molenkuip bovenop de heuvel doet dienst als uitkijktoren ( en is voorlopig gesloten tot de heropening van de horeca ).

Zandstraat 4, Zulzeke. www.visitvlaamseardennen.be

 

5. West-Vlaanderen – Kunst aan zee

In de kustprovincie openen dit jaar heel wat nieuwe uitkijktorens, zoals die op de Hoge Blekker in Koksijde, de Sint-Niklaaskerk in Veurne en in Mesen. Er staan ook nog een aantal projecten op stapel, zoals met de ruïne van de Sint-Annakerk in Dentergem. De meest recente uitkijktoren in West-Vlaanderen is de vuurtoren van kunstenaar Guillaume Bijl in Vosseslag bij De Haan. Op tien meter hoogte geniet je in het kunstwerk van een prachtig uitzicht over zee en het hinterland.

Strandtoegang Vosseslag, De Haan. www.dekust.be

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier