Verken Vlaanderen te voet: wandelingen over vlonderpaden

In mijn kindertijd vond ik de kilometerlange vlonderpaden op Signal de Botrange enorm fascinerend. Als wandel- en fietsjournalist stap ik nu bijna dagelijks over vlonder- en knuppelpaden (er is een verschil!). Vijf wandelingen die toch wel een indruk nalieten.

Moerasbos in Lovenhoek

De Natuurpuntwandeling (5,5 km) in natuurgebied Lovenhoek werd in 2017 uitgeroepen tot wandeling van het jaar in Antwerpen. Een jaar voordien stapte ik dit wondermooie stiltepad door de vallei van de meanderende Molenbeek in Vorselaar. Je wandelt er tussen hoge varens en in de zomer door een hoog opgeschoten maïsveld naar een geïsoleerd gehucht. Volg de oranje driehoekjes.

Start: Pallaaraard 36, Vorselaar. www.kempen.be

Op de rand van de helling

Everbeek-Boven is zo’n typisch dorp in de Vlaamse Ardennen waar de authenticiteit van af spat. Het wordt omringd door bosjes. Het leuke aan hier te wandelen, zijn die doorsteekjes langs velden en hellingen waarbij je op onverwachte momenten de mooiste panorama’s tegenkomt. Een tof knuppelpad bevindt zich tussen knooppunten 4 en 2. Een aanrader is de Duivelroute langs knooppunten 1 – 90 – 91 – 95 – 98 – 97 – 29 – 27 – 35 – 87 – 86 – 3 – 4 – 2 – 1.

 

Start: Muiterijstraat, Everbeek-Boven. www.visitvlaamseardennen.be

Sowieso natte voeten

Het knuppelpad in het Haachts Broek is tussen de knooppunten 54 en 52 dringend aan vervanging toe. In dit natte, prachtige natuurgebied blijft het water lang staan omwille van de kleibodem. In de bunkers in het bos huizen vleermuizen. Vlakbij bevindt zich de Antitankgracht die in 1940 de Duitse tanks moest afremmen. Verken de streek met de Antitankgrachtwandeling langs knooppunten 5 – 50 – 52 – 54 – 55 – 56 – 58 – 501 – 515 – 516 – 53 – 51 – 5.

 

Start: Sporthal Den Dijk, Dijkstraat 1, Wespelaar.

www.toerismevlaamsbrabant.be

Beleving voor kinderen

In De Wijers, het gebied van de 1001 vijvers in Limburg, ligt het vol toffe vlonderpaden. We pikken er die in domein Kelchterhoef uit waarbij je dwars over de vijver stapt. Het maakt deel uit van het Multimovepad (2,5 km) dat vol doe-activiteiten staat. Het pad is bewegwijzerd met een kikker. Kinderen klimmen, springen, landen, slaan, glijden, trekken en duwen, wandelen en lopen… Plezier gegarandeerd!

Start: Hoeve Jan, Kelchterhoefstraat 3, Houthalen-Helchteren.

www.toerismehouthalen-helchteren.be

Dwars door weiden

De Blankaartwandelroute (10 km) verkent het gelijknamige natuurgebied dat grenst aan de IJzerbroeken. De ‘krakkemikkige’ vlonderpaden leiden je over de drassige weiden en hooilanden. Hier en daar staat een gloednieuwe uitkijktoren van waaruit je de vele watervogels kan bewonderen. De route is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes.

Start: P Iepersteenweg 56, Woumen. www.toerismewesthoek.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier