Verleiding in Waals-Brabant: Verscheidenheid troef in de kleinste provincie van België

 

Waals-Brabant is misschien wel de meest onderschatte toeristische regio van het land. Jammer, want met toppers als de mysterieuze abdijruïnes van Villers-la-Ville, het slagveld van Waterloo en het Hergé Museum telt deze provincie enkele topattracties die schreeuwen om een (her)ontdekking.

Waals-Brabant telt dan wel geen kunsthistorische steden als Gent, Antwerpen of Brugge, maar vergis je niet, in Waals-Brabant valt er veel te zien en te ontdekken. Prachtige natuur en talrijke toeristische attracties bijvoorbeeld, ingenesteld in een zacht glooiend landschap vol weidse vergezichten en schilderachtige dorpjes.

Wij beginnen met een oude bekende: de Leeuw van Waterloo. Een klassieker die blinkt in zijn vel, want recent nog stevig geüpdatet naar de prikkelende – audiovisuele – normen van de 21ste eeuw, met als hoogtepunt het Museum van het Memoriaal, een ondergronds museum dat via 3D en 4D-animaties een letterlijke duik neemt in het hart van het bloederige conflict dat de kaart van Europa grondig dooreen schudde.

Genieten van cultureel erfgoed

Ook de abdijruïnes van Villers-la-Ville ademen voluit geschiedenis en mystiek uit. Deze voormalige cisterciënzerabdij dateert oorspronkelijk uit de 12de eeuw, al werd er nadien duchtig bijgebouwd. Anno 2021 liggen de abdijruïnes ingekapseld in een groene vallei, omgeven door zacht glooiende heuvels. Omwille van zijn uitgestrektheid, kan men hier urenlang rondslenteren. En onder ons; in een bijgebouw uit de 19de eeuw vindt men een microbrouwerij waar enkele uitstekende lokale bieren – waaronder een lichtjes goddelijke tripel – worden gebrouwen.

Een must: het Hergé Museum in Louvain-La-Neuve. (foto MTBW)
Een must: het Hergé Museum in Louvain-La-Neuve. (foto MTBW)

Als fervente stripfanaten, rekenen wij Hergé tot ons cultureel erfgoed. De geestelijke vader van Kuifje en meester van de Klare Lijn wordt beschouwd als één van de grootste kunstenaars van de 20ste eeuw. Het Hergé Museum vindt men in hartje Louvain-la-Neuve, een vreemde, ietwat surrealistische, universiteitsstad vol beton en saaie appartementsblokken. Het stadscentrum wist ons maar matig te bekoren, het Hergé Museum des te meer. Dit privémuseum is een walhalla voor Kuifje-fans, en stripfanaten in het algemeen. Zelfs het gebouw – een ontwerp van de gerenommeerde architect Christian de Portzamparc – is een juweeltje, waarbij men als bezoeker bijna letterlijk wordt meegezogen in het fascinerende oeuvre van de geestelijke vader van Kuifje en Bobbie.

Ook wie lekker stoer wil doen, wordt hier op zijn wenken bediend.”

In Ittre pikken wij onderweg in het Musée Marthe Donas nog een extra vleugje cultuur mee. Marthe Donas was een kunstenares/rebel avant la lettre die in het begin van de 20ste eeuw naam en faam verwierf als eerste abstracte kunstenares in België.

De sportieve tour op

Maar genoeg over kunst, want de regio is ook een droombestemming voor wandelaars en/of fietsers. Wij gaan voor beide opties, netjes verdeeld over een ochtend- en namiddagsessie. In de voormiddag gaan we voor een wandeling in het kasteelpark van Solvay, een groene long die tegen het Zoniënwoud aanschurkt, en met zijn 227 ha bestaat uit een mix van vijvers, parken en wandelpaden. Maak van de gelegenheid gebruik om het Folon-museum te bezoeken.

Voor onze fietstocht rijden wij naar Ramillies, waar we kiezen voor een 48 kilometer lange fietstocht die is uitgetekend volgens het alom gekende fietsknooppuntensysteem. De route leidt dwars door uitgestrekte velden, langs slaperige dorpen, over puntige heuvelruggen en over oude spoorbermen. Onderweg spotten we talrijke boerderijen in de typische Haspengouwse bouwstijl.

Voer voor adrenalinejunkies

Ook wie lekker stoer wil doen, wordt in Waals-Brabant op zijn wenken bediend, want Waals-Brabant is niet enkel de thuishaven van Walibi, maar beschikt met het Aventure Parc in Waver over één van de meest spectaculaire boomklimparcours van België. Men vindt er tevens een unieke kronkelzipline van 320 meter, meteen de langste van de Benelux. Dit is dé ideale familie-uitstap, want aangepast aan elke leeftijd en elk niveau, en middenin de natuur. En wie nog extra adrenaline wil, kan terecht in Exype, een racecentrum waar je kan instappen in één van de vier unieke professionele racesimulatoren.

Waals-Brabant is een paradijs voor fietsers. (foto TLM Photography)
Waals-Brabant is een paradijs voor fietsers. (foto TLM Photography)

Wij sluiten onze weekend af met een bezoek aan een artisanale brouwerij, de Belgo Sapiens Brewers. Deze microbrouwerij beschikt met het gamma Cheval Godet en met smaken als Blanche de Thines en Colonel Arch over een paar karaktervolle toppers beschikt. Vooral de tripel Cheval Godet wist ons tijdens de proeverij subtiel te verleiden. Een vergelijking die we naar héél ons verblijf in Waals-Brabant kunnen doortrekken. (Igor Vandenberghe)

Praktische info:

Actie: Nog tot en met 30 juni 2021 geniet je in een brede waaier van hotels en B&B’s van een 1+1-actie, waarbij je betaalt voor één nacht en er een tweede overnachting gratis bovenop krijgt.

Overnachten: Wij sliepen in Waver in Hotel OFF, een nieuw 4*-hotel dat ons met zijn ruime kamers en zijn uitstekende service sterk wist te bekoren. Het hotel beschikt over een eigen restaurant met roomservice op de kamer. Info: www.offmeeting.be

Meer informatie:

www.beleefwaalsbrabant.be

www.waterloo1815.be

www.villers.be

www.museeherge.com

www.museemarthedonas.be

www.aventureparc.be

www.exype.be

www.belgosapiens.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier