Vijf boerderijen met een warm hart: Boer(in) voor één dag

Er bestaat geen definitie van een ‘beleefboerderij’. Elke boer(in) pakt het anders aan. In essentie komt het erop neer dat je er door het wroeten in de aarde of door de omgang met de dieren tot rust komt. We trokken onze laarzen aan en klopten aan bij vijf boerderijen met een warm hart.

1. Antwerpen – Een portie me-time

Midden de natuurgebieden van de Merodebossen ligt beleefboerderij De Vliertuin in Ramsel, deelgemeente van Herselt. “Wij zijn een rustpunt in een drukke maatschappij”, benadrukt bezielster Karen Baert. Ze helpt er kinderen, jongeren en volwassenen meer zelfvertrouwen te krijgen en hun basisrust te (her)vinden. Dat doet ze samen met haar zes ezels, want “een ezel laat zich niet opjagen.” Mooi gezegd, toch?

www.devliertuin.be

2. West-Vlaanderen – BoerderijVerjaardag

De Stege is een minibeleefboerderij met een groot hart in Desselgem, deelgemeente van Waregem. Tijdens schoolvakanties worden er kampen georganiseerd, telkens met een wisselend thema, voor kinderen met en zonder beperkingen. Je kan er ook je verjaardagsfeestje op woensdag of zaterdag vieren. De workshops worden afgewisseld met ravotten op de boerderij. Op De Stege wordt asinotherapie of ezeltheraptie aangeboden, zowel voor kinderen als volwassenen met een beperking. En zo hebben we toch weer een moeilijk woord bijgeleerd.

www.destege.be

3. Limburg – Als de poort open staat…

De Alverberg is een biologisch landbouwbedrijf in Kortessem waar schapen, koeien, varkens en kippen in harmonie leven. Hun mest wordt gebruikt op de akkers bij het telen van groenten. Een gesloten cirkel dus. Op de boerderij werken mensen die elders niet aan de slag kunnen. Klassen kunnen er op bezoek komen en als het achterpoortje open staat, kan je zomaar binnen (niet op zondag).

www.facebook.com/deAlverberg

4. Oost-Vlaanderen – Ravotten op de speelweide

Hoeve ’t Alkeveld in Zottegem is een zuivelboerderij waar verse desserts worden gemaakt. Op woensdag-, zaterdag- en zondagnamiddag kan je de hoeve vrij bezoeken. Je kan er ravotten op de speelweide, de koeien zien melken of genieten op het terras. Er worden regelmatig workshops en kinderkampen georganiseerd. Ook hier kan je vrienden uitnodigen voor een verjaardagsfeest op kindermaat.

www.hoevetalkeveld.be

5. Vlaams-Brabant – Op blote voeten

Het Hof van Beieren in Zemst opent in april de deuren. Het wordt een beleefboerderij, streekinformatiepunt, café en streekwinkel in één. Mensen met een beperking houden de boel draaiende. Er is een natuurlijke buitenspeeltuin en een blotevoetenpad (500 meter) waarbij je zelfs door een beekje moet waden. Het Hof van Beieren wordt de nieuwe hub voor alle wandelingen en fietstochten in de regio Zemst.

www.hofvanbeieren.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier