De vijf mooiste watervallen in Tirol

Tirol – Ook in Oostenrijk presteert de zon momenteel overuren. Gelukkig telt de streek tal van prachtige watervallen die de nodige verkoeling brengen. Maak kennis met vijf bijzondere exemplaren.

1. De allerhoogste: de 159 meter hoge Stuibenfall

De Stuibenfall bij Umhausen in het Ötztal is de allerhoogste waterval in Tirol. Per seconde stroomt maar liefst 2.000 liter water over de rand van de rots 159 meter de diepte in. Dankzij het in 2016 nieuw heropende wandelpad is de Stuibenfall voor de bezoeker goed bereikbaar. Van mei tot oktober is de Stuibenfall iedere woensdag tot 12 uur ’s nachts verlicht.

Vanuit Ötzi-Dorf (Am Tauferberg 8, 6441 Umhausen) wandelt u in 30 minuten naar de Stuibenfall.

2. De breedste: de Grawa waterval in het Stubaital

De Grawa waterval in het Stubaital is liefst 85 meter breed en daarmee de breedste waterval van de gezamenlijke Ostalpen. Hier stort de Sulzaubach, die wordt gevoed door een aantal gletsjerstromen, via een enorm rotsmassief 180 meter de diepte in. Dit indrukwekkende schouwspel kan zowel boven als beneden vanaf diverse uitzichtsplatformen worden bewonderd.

Startpunt voor wandelaars: Tschangelair Alm, Dorf 12, 6167 Neustift.

3. Voor klimmers: de Schleier waterval bij de Wilder Kaiser

Sportklimmers noemen hem simpelweg ‘der Schleier’ ofwel de sluier. De Schleier waterval bij Going am Wilden Kaiser is een bijzonder populair natuurspektakel, vooral geliefd bij ervaren klimmers. Links en rechts wordt de waterval namelijk geflankeerd door 60 meter hoge loodrechte rotswanden. Zij maken deel uit van een formatie van 150 klimroutes. De waterval is ook voor wandelaars goed bereikbaar.

Startpunt voor wandelaars: Parkeerplaats bij Hüttling/Aschau, bereikbaar via 6353 Going am Wilden Kaiser, wijk Prama.

4. Voor romantici: de Wolfsklamm bij Stans

Er wordt beweerd dat hij de mooiste in zijn soort is in de Alpen: de Wolfsklamm bij Stans, gelegen aan de voet van de berg Karwendel. Al sinds 1901 is de honderden meter lange robuust romantische kloof begaanbaar dankzij houten bruggetjes. De wandeling door de kloof naar het oudste bedevaartsklooster van Tirol, St. Georgenberg, neemt ongeveer één uur in beslag.

Parkeerplaats Wolfsklamm, St. Georgenberg, 6135 Stans. De Wolfsklamm is van mei tot november geopend voor publiek.

5. Voor vogelliefhebbers: Schleier waterval in het Zillertal

De 2,5 uur durende rondwandeling naar de Schleier waterval in Hart (Zillertal) is niet zomaar een wandelroute. Hij is ontworpen als vogel-leer-pad; onderweg maakt u dan ook kennis met meer dan 40 inheemse vogelsoorten, variërend van de alom bekende merel tot de tjiftjaf, een kleine slanke zangvogel. Met een valhoogte van 91 meter is de Schleier waterval de hoogste in het Zillertal.

Het vogel-leer-pad start 300 meter ten zuiden van de kerk, 6265 Hart im Zillertal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier