Week van… Met de kinderen het bos in

Radiozender ZWAM-FM zendt tijdens de Week van het Bos, van 10 tot 17 oktober, ‘live’ uit. Je kan de zender enkel ontvangen op je gsm in het bos. Elke aflevering eindigt met een doe-opdracht. Ideaal te combineren met deze speelse boswandelingen.

1. Antwerpen – Speuren naar trollen

Zeven gigantische trollen houden zich schuil in het Magisch Trollenbos op het Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in Boom. Sommige zijn heel schuw, want je moet de paden verlaten om ze te vinden. Door hetzelfde bos loopt het 900 meter lange Barrevoetspad, een leuke ervaring. Langs het pad werden geurige kruiden geplant. Op de Deltaweide is dan weer een 200 meter lang (!) hinkelpad aangelegd.

www.deschorre.be

2. Limburg – Voelen en kijken

Koersels Kapelleke of ’t Fonteintje is een begrip in de ruime regio rond Beringen. Het prikkelpad (2,5 km), bewegwijzerd met de blauwe ruit, dwarst een speelplein met een 30 meter hoge uitkijktoren. Deze wandeling in de vallei van de Zwarte Beek is enkel in het weekend toegankelijk omdat een deel door militair domein loopt. Onderweg staan voelkastjes, is er een kijkwand en kan je klauteren op allerlei natuurlijke materialen. De wandeling is buggy- en rolstoelvriendelijk. Je start best aan bezoekerscentrum De Watersnip (Grauwe Steenstraat 7) in Koersel.

www.visitlimburg.be

3. Oost-Vlaanderen – Kabouters en elfen

De brede betonpaden herinneren nog aan het legerkamp dat hier tot begin jaren zeventig lag. Naast het bosinfocentrum is een uitkijktoren waar je boven de kruinen van de bomen kijkt. Aan de balie van het centrum kan je voor 4 euro een tas met onderzoeksmateriaal kopen om drie toffe kinderwandelingen te ondernemen. Het Kabouterpad is 1,5 kilometer lang, het elfenpad is 3,5 kilometer en ‘Het is een stom bos’-pad is 4 kilometer.

www.hetleen.be

4. Vlaams-Brabant – Puur drinkwater

Het 4 hectare groot speelplein in het Zoetwaterpark in Oud-Heverlee werkt als een magneet op kinderen. Misschien kan je hen eerst overhalen in het prachtige Heverleebos een wandeling (4,5 km) te doen met als beloning de speeltuin? Je stapt rond de Zoete Waters, de vijf vijvers aan de rand van het Heverleebos, en doet ook een stuk door het Kouterbos. Volg vanaf de parking (Maurits Noëstraat 15, Oud-Heverlee) de knooppunten 17-16-15-14-12-13-14-17.

www.toerismevlaamsbrabant.be

5. West-Vlaanderen – Missie grenzen verleggen

De Expedities Bulskampveld in het gelijknamige Landschapspark zijn een schot in de roos gebleken. Deze vijf avontuurlijke wandelingen rijgen de spelprikkels aaneen. De kinderen hebben amper door dat ze kilometers bospaden afmalen in het meest bosrijke gebied van West-Vlaanderen. Ze rennen van de ene beleving naar de andere. De stier toont de weg. Je vindt een wandeling in Wingene, Kruiskerke, Beernem, Oostkamp en Maria-Aalter.

www.landschapsparkbulskampveld.be

 

Kijk voor alle bosactiviteiten op www.weekvanhetbos.be. Op zoek naar nog meer inspiratie? Schaf je dan de activiteitenwaaier ‘Het Bos in’ aan (12,5 euro), een uitgave van Pelckmans.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier