Opnieuw naar school? Maak je huiswerk!

Wil je goedkoper leven, dan is het altijd slim om meteen aan de slag te gaan. Met schoolgaande kinderen sta je over enkele weken weer voor grote uitgaven. Gelukkig kan een tijdige en goede voorbereiding soelaas bieden. Met deze 11 eenvoudige tips van onze budgetexperte Sara van Wesenbeeck wordt ‘opnieuw naar school’ dit jaar geen centenvreter.

1.Stel je gewoontes in vraag. Moet je kind echt elk schooljaar een nieuwe boekentas hebben, of van kop tot teen in een nieuw kleedje zitten? Kijk uit voor vastgeroeste gewoontes, die kunnen je veel geld kosten.

2.Leg een maximumbudget vast. Bepaal op voorhand hoeveel geld je wil of kan uitgeven aan schoolspullen, kleren, hobby’s… en overschrijd dit maximumbudget niet. Zo houd je controle op je budget en geef je niet meer uit dan wenselijk of haalbaar is.

3.Maak een inventaris en hergebruik . Voor je nieuwe spullen aankoopt, verzamel je eerst al het schoolmateriaal van vorig jaar. Bekijk ook de kleerkasten van je kinderen. Wat nog in goede staat is, hoef je niet meer aan te kopen.

4.Maak een boodschappenlijst. Stel een boodschappenlijst op die je overal meeneemt en koop enkel wat op je lijst staat. Je voordeel: je doet (onder druk van je kinderen) geen impulsaankopen en wint zo heel wat geld.

5 .Koop niet meer dan nodig. Laat je onder meer leiden door de lijst met benodigdheden die je kind van de school meekrijgt. Weet ook dat alle basisscholen de essentiële schoolspullen voor hun leerlingen moeten voorzien. Die hoef je dus ook niet meer aan te schaffen.

6.Ga op zoek naar alternatieven voor kopen. Wat kan je bij familie, vrienden, buren, collega’s… lenen of ruilen: kleren, boeken, schooltas, brooddoos, turnpantoffels…? Vraag na in je omgeving of plaats een verzoek op Facebook. Je zal versteld staan wat allemaal (gratis) in de aanbieding is.

7.Koop tweedehands. Het loont echt de moeite om een kijkje te nemen in tweedehandswinkels en op internetsites. Je vindt er schoolspullen en kleren in goede of uitstekende staat. En dat voor een prikje.

8.Vergelijk prijzen en winkels. Prijzen vergelijken brengt altijd op. Kijk op het internet en neem de brochures van de winkels door. Doe je inkopen in de goedkoopste winkel(s).

9.Vermijd (dure) merken. Wat nu ‘in’ is, kost een pak meer en is over enkele maanden vaak weer uit de mode. Ook merkkledij is een pak duurder. Ga op zoek naar even leuke alternatieven aan een scherpere prijs.

10.Groepeer je aankopen en doe groepsaankopen. Als je grote(re) aantallen koopt, kan je betere prijzen bedingen, korting vragen en onderhandelen over de prijs. Zit samen met buren, familieleden of vrienden om te bekijken wat je samen kan aankopen. Er zijn ook scholen die groepsaankopen bij (groot)handelaars organiseren. Teken daarop in, het loont voor je portemonnee.

11.Spreid betalingen. Nog een grote uitgavepost zijn de activiteiten en hobby’s van je kinderen. Je bespaart door het aantal hobby’s te beperken. Of vraag bij de dansschool of in de tennisclub of je het inschrijvingsgeld in schijven kan betalen. Zo komt niet alles samen in de maand september.

Kijk op barkingdogs.be, ‘mijn portemonnee’ voor meer (gratis) budgettips.

(Sara van Wesenbeeck)

 © BELGA
© BELGA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier