10 voedingswaren die je op de verkeerde plaats bewaart

Bewaar jij uit voorzorg al je groenten in de koelkast? En zet je je eitjes standaard in de koelkastdeur? Want wat mag nu eigenlijk wél of niet in de koelkast?

1/ Citrusvruchten

We leggen ze graag in de fruitschaal, maar citrusvruchten bewaar je beter in de koelkast. De reden? Eens de vruchten geplukt zijn, rijpen ze niet verder. Als je ze gewoon in een fruitschaal bewaart, wordt het fruit sneller rot. Idem voor ananas, kersen, aardbeien, granaatappel en vijgen.

2/ Tomaten

Tomaten horen dan weer niet thuis in de koelkast, het maakt ze zelfs minder lekker! Uit studies blijkt dat een tomaat na drie uur in de koelkast zijn smaak kwijt is.

3/ Eieren

Eieren mag je wel in de koelkast bewaren. Je dropt ze beter wel niet in de eierbakjes die je vaak standaard in de koelkastdeur vindt. Bij het openen en sluiten van de deur schommelt de temperatuur te veel voor rauwe eieren. Op het middenste schap zijn eitjes in hun nopjes.

4/ Bloem

Bewaar bloem altijd in een luchtdichte pot, zodat er geen vocht bij kan. Na het openen mag je de bloem dus niet in de zak laten zitten. Bloem van volkoren granen bewaar je zelfs beter in de koelkast.

5/ Avocado

via GIPHY

Als er iets moeilijk te bewaren is, dan is het wel een avocado. Ofwel zijn ze rijp, ofwel niet: er is bijna geen tussenweg. Avocado’s worden standaard niet in de koelkast bewaard. Heb je eentje die wel al goed rijp is? Dan kan je z’n levensduur wat rekken door hem in de frigo te leggen. Heb je een avocado die nog niet rijp genoeg is? Bewaar hem in een afgesloten papieren zak, bij voorkeur met een banaan of appel. Daardoor wordt de avocado sneller rijp.

6/ Chocolade

Bewaar chocolade nooit in de koelkast, de lekkernij is heel gevoelig voor water. Condens laat een witte waas achter op je chocolade. De ideale temperatuur om chocolade te bewaren is 18 graden.

7/ Uien

Nee, ook uien bewaar je best niet in de koelkast. Leg ze op een droge, koele plek waar ze voldoende lucht krijgen. Bewaar ze beter niet naast aardappelen, door de gassen die aardappelen uitstoten zouden uien sneller rotten.

8/ Brood

Sommige mensen bewaren brood in de koelkast: slecht idee! De beste manier op je brood vers te houden, is om het brood (mét broodzak!) nog eens in een plastiek zak te verpakken en in de broodtrommel te leggen. Invriezen mag dan weer wel.

9/ Honing

Honing kristalliseert in de koelkast. Het zoete goedje bewaar je beter in een glazen pot in de kast.

10/ Broccoli

Gooi jij ook steevast je brocolli in de groentelade? Slecht plan, de kans dat de steel binnen en dag of twee al slap is, is groot. De beste manier om brocolli te bewaren is om de steel in glas met water te zetten, net zoals een bosje bloemen. Plaats het glas met de broccoli zo in de koelkast. Knapperige broccoli gegarandeerd!

via GIPHY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier