Powertips bij zonneallergie en jeuk

In de zomermaanden kan het wel eens de kop opsteken. Plots heb je last van rode vlekjes en jeuk… Een zonneallergie is er sneller dan je denkt. Gelukkig kan je dit ook voorkomen.

Een zonneallergie krijg je als gevolg van een overactief immuunsysteem, dat reageert op een grote hoeveelheid zonlicht na een lange, donkere winter. Je huid ziet op dat ogenblik het zonlicht als een vijand, met als gevolg dat je lichaam histamine aanmaakt om je huid te beschermen. Wat dan weer resulteert in rode vlekjes en jeuk.

Heb je heel veel last van jeuk, ga dan voor een havermoutbad

Voorkomen is beter dan genezen

Met deze tips vermijd je zonneallergie.

– Het belangrijkste is dat je je huid laat wennen aan het zonlicht. Bouw dus langzaam op en blijf tussen 11 en 15 uur uit de zon want dat in de zonkracht het sterkst.

– Drink regelmatig rooibosthee of brandnetelthee van een goed biologisch merk. Dit remt de ontsteking en vermindert ook je histamine.

– Heel belangrijk, en niet alleen om zonneallergie te verkomen, is het ondersteunen van je lymfesysteem. Dat kan je doen terwijl je onder de douche staat door goed onder je oksel, je nek, je hals en ook je liezen te masseren.

Klachten verminderen

Is het kwaad al geschied, dan komen deze tips van pas.

– Quercetine kan verlichting brengen. Het is een antioxidant en je kan het terugvinden in kappertjes, dille, koriander, rode ui, waterkers, boerenkool,… We nemen dit helaas slecht op met ons lichaam, waardoor het beter is om dit als supplement te nemen. Het stabiliseert ook je membranen van mastocyten (deze zijn verantwoordelijk voor de afgifte van histamine) en kan dus samen met vitamine C helpen om de overdreven histaminereactie te verminderen.

– Pureer een komkommer en smeer deze op je huid. Komkommer kan het verbrande gevoel verlichten. Heb je geen komkommer in huis? Een geraspte aardappel helpt ook.

– Maak zelf je brandnetelzalf met 10 gram gedroogd brandnetel, 50 ml olijfolie of amandelolie, 2 gram bijenwas, 4 gram lanoline en 8 druppels essentiële olie van lavendel of tea tree. Verwarm de brandnetels met de olijfolie au bain-marie gedurende een 3-tal uur. Zorg dat het niet te warm wordt: best is dat je water niet kookt enkel suddert. Haal daarna de pot van het vuur en laat een nacht trekken. Giet de volgende dag door een zeef en houd de olie bij. Verwarm de olie terug au bain-marie en voeg de bijenwas en de lanoline toe. Verwarm tot ze zijn opgelost. Haal van het vuur en laat afkoelen. Voeg er de etherische olie aan toe. Giet in een potje. Je kan dit ongeveer zestal maand bewaren. Deze zalf helpt goed als eerste hulp bij huidirritaties, verbranding ook van de zon en zonne-allergie. De zalf brengt ook verlichting bij wesp- en muggensteken.

– Maak een handdoek nat met yoghurt en leg deze op je huid. Dit zal de huid kalmeren.

– Let op met aftersun! Als er alcohol in verwerkt is, kan dit een histaminereactie veroorzaken en de zonneallergie erger maken. Gebruik je aftersun, ga dan voor parfumvrije en zonder toevoegingen.

– Heb je heel veel last van jeuk, ga dan voor een havermoutbad. Strooi ongeveer 50 gram havermout in je bad met lauwwarm water. Blijf ongeveer 15 minuten in het bad.

Dit is geen medisch advies, raadpleeg steeds je arts bij twijfel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier