Tijmen Govaerts schittert in ‘1985’, een prestigieuze fictiereeks over de jaren 80: “Ik voel dat de verwachtingen hooggespannen zijn”

Na een bijzonder gesmaakte voorstelling op het internationale seriefestival Canneséries vorig jaar en een passage op Film Fest Gent, krijgt ook de Eén-kijker eindelijk ‘1985’ voorgeschoteld. De prestigieuze fictiereeks is gebaseerd op waargebeurde feiten en speelt zich af in de woelige jaren 80, toen de Bende van Nijvel ons land terroriseerde met hun dodelijke raids. Tijmen Govaerts schittert in de rol van Marc De Vuyst.

1985 volgt de vrienden Marc en Franky, en diens zus Vicky in de turbulente jaren 80. Marc en Franky verhuizen van het platteland naar Brussel voor een carrière bij de Rijkswacht, het elitekorps van de Belgische ordehandhaving. Met grote ambities en veel enthousiasme beginnen ze aan hun opleiding. Maar de Rijkswacht komt in een zware crisis terecht wanneer het land wordt geteisterd door een reeks brutale overvallen. Ondertussen studeert Vicky rechten aan de VUB in Brussel, aan de overkant van de rijkswachtkazerne. Haar wilde karakter en progressieve idealen botsen met alles waar Franky en Marc voor staan. Wanneer een invloedrijke rijkswachtcommandant wordt veroordeeld voor drugshandel en een aanslag wordt gepleegd op de officier die de zaak aan het licht bracht, worden de drie jongeren meegezogen in een spiraal van gebeurtenissen en misdaden die worden toegeschreven aan de Bende van Nijvel.

Nieuwe zondagavondfictie op Eén, hoe spannend is dat voor een jonge acteur?

Tijmen Govaerts: “Als ik er echt over begin na te denken, is dat wel spannend. Ik ben ook opgegroeid met zondagavondfictie op Eén. Dat was altijd zo’n moment om samen met hele gezin voor de buis te zitten. Ik hoop dat 1985 ook zo’n moment kan zijn, waarbij jong en oud samenkomen en na afloop een gesprek aanknopen over wat ze net gezien hebben. Tegelijkertijd probeer ik er niet te veel bij stil te staan, bij het belang van die zondagavond, bij de impact van de reeks of bij wat het betekent als er een miljoen mensen kijken. Ik heb daar nu toch geen invloed meer op. In ieder geval is het wel fijn om de reeks eindelijk aan een groot publiek te kunnen tonen, na eerdere passages op Canneséries en Film Fest Gent. Ik voel ook dat de verwachtingen hooggespannen zijn en dat heel wat mensen er echt naar uitkijken.”

‘1985’ gaat ietwat onrechtstreeks over de Bende van Nijvel, in ieder geval over de Rijkswacht in die tijd.

“Het gaat over meer dan enkel de Bende van Nijvel. Het gaat over hoe zoiets heeft kunnen gebeuren, hoe zo’n bende heeft kunnen bestaan, hoe die misdaden nog altijd niet zijn opgelost. Maar het gaat ook over de drie hoofdpersonages – Marc, Franky en Vicky – die moeten opgroeien in die tijd, die geconfronteerd worden met elkaar, met verschillende wereldbeelden, en niet altijd goed weten hoe ze daarmee om moeten gaan. 1985 gaat over een verlies van onschuld, over jonge mensen die hun jeugd aan het verliezen zijn en hun geloof in een politiek systeem.”

‘1985’ gaat over een verlies van onschuld, over jonge mensen die hun jeugd aan het verliezen zijn en hun geloof in een politiek systeem”

Interessant om te zien is dat het thema na al die jaren nog zo actueel is. Afgelopen woensdag raakte bekend dat een ex-rijkswachter aangehouden was in Thailand in de zaak rond de Bende van Nijvel.

“Die ex-rijkswachter is bovendien iemand die in de reeks aan bod komt. Het feit dat zelfs daders nu mee campagne voeren voor 1985 is opmerkelijk. (glimlacht) Tijdens de opnames vergat ik wel eens dat het verhaal niet fictief was. En dat er veertig jaar later nog altijd mensen in deze zaak worden opgepakt. Ik heb ook gemerkt hoe die zaak nog steeds leeft bij de mensen. Iedereen heeft daar wel herinneringen aan. Het trauma errond is nog merkbaar.”

Voor jou is het niet je eerste hoofdrol in een grote reeks of film. Je speelde eerder al in ‘Twee zomers’, ‘De Kraak’, ‘Girl’, … Hoe kijk jij als 28-jarige acteur naar dat palmares?

“Ik blik weinig terug, maar uiteraard is dat ongelooflijk. Maar die rollen en ervaringen zijn ondertussen wel al allemaal voorbij en zijn nu herinneringen geworden, die ik erg koester, maar die het vuur alleen maar harder doen branden. In 1985 speel ik heel wat scènes met Tom Vermeir, die ik voor het eerst tegenkwam op de filmset van Kom hier dat ik u kus . Ik durfde hem toen niet aan te spreken omdat ik zo hard naar hem opkeek. Net hetzelfde met Peter Van Den Begin. Een acteercarrière uitbouwen is zoals een berg beklimmen: je zet stap na stap en plots sta je daar, boven op de berg, zonder dat je een idee hebt hoe je er geraakt bent.”

De opnames van ‘1985’ zijn al even achter de rug. Waar ben je nu mee bezig? Of waar zien we je binnenkort in?

“Ik zit momenteel in volle voorbereiding van een theaterstuk. Dat heet Long Day’s Journey into Night , van Theater Zuidpool in Antwerpen. Op 15 maart gaan we daarmee in première, en ook daar kijk ik enorm naar uit. Ik speel niet zo heel veel theater, dus ook dat is wel spannend. Verder speel ik nog in Before We Die , een Britse reeks waarvan ik niet weet of die in België zal uitgezonden worden.”

‘1985’, elke zondagavond om 20.55 uur op Eén en VRT MAX.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier