4 veel gestelde vragen over de verzorging van je baby of kind

(Aanstaande) ouders hebben vaak veel vragen over de opvoeding en verzorging van hun kroost. De website van Kind en Gezin lijstte de 4 meest gestelde vragen over de verzorging van een kind op en geeft tal van nuttige tips.

1. Is het nodig om elke dag een badje geven aan mijn pasgeboren baby?

iStock_000053003004_SmallHet is belangrijk om je baby dagelijks te ‘ reinigen’. Dit moet niet absoluut door een volledig badje te geven, maar het mag zeker wel. Gebruik bij voorkeur water en reinigende baby-olie, dat houdt de huid van de baby soepel. Na elke verluiering was je de luierstreek met water en zeep.

De meeste baby’s genieten wel van het dagelijks badje, het maakt je baby niet alleen proper, maar het is een uniek moment om samen met je baby bezig te zijn. Je kan je baby gelijk wanneer een badje geven, ’s morgens op een rustig moment of ’s avonds als beide ouders thuis zijn. ’s Avonds is een badje rustgevend en goed voor de nachtrust.

 

2. Is het belangrijk dat ik tijdig schoenen koop voor mijn kindje?

iStock_000042302944_SmallLaat een kindje zo veel mogelijk blootsvoets lopen. Weet dat schoenen niet dienen om de voeten te vormen, maar om ze te beschermen. Kies daarom als ‘eerste schoentje’ voor soepele schoenen met maximaal bewegingscomfort.

Kies voor:

  • een gesloten schoen of een sandaal met gesloten hiel (tot de leeftijd van 2 jaar);
  • leren schoenen voor een goede warmte en vochtregulatie;
  • een platte, stevige en soepele zool;
  • rubber: is slijtvast, slipbestendig en licht;
  • een vetersluiting: die is individueel aanpasbaar en omsluit de wreef goed;
  • een klittenbandsluiting: handig om aan en uit te doen.

Tips

  • Schoenen zijn pas nodig als het kindje effectief kan lopen.
  • Neem het kindje mee wanneer je schoenen gaat kopen. Zo kan zijn voetje gemeten worden. Laat je helpen bij het zoeken naar de geschikte maat.
  • Controleer om de 3 maanden of de schoentjes nog ruim genoeg zitten.
  • Laat het kind geen ‘afdankertjes’ van broer/zus dragen.

 

3. De navelstomp is afgevallen maar het bloedt nog. Moet ik dit ontsmetten?

Nurses suction, test, and check newborn girl immediately after birth. Umbilical cord has just been cut and clamped. High APGAR score, just a bit of purple extremities.

Reinigen met water en zeep is voldoende.Dek nadien de navelstomp éénmalig (24u) af met droog compres of een kleine kleefpleister. Als het naveltje blijft bloeden, laat dit dan nakijken door de behandelende arts.

 

 

4. Mag ik mijn kind met regenwater wassen?

Closeup little asian girl in the summer rain

Tegenwoordig wordt regenwater gebruikt om verspilling tegen te gaan. Het gaat om gefilterd regenwater, dat kan dienen om toiletten door te spoelen, kledij te wassen en de schoonmaak van je woning en auto te doen. De tuin met regenwater sproeien kan ook perfect.

Omwille van hygiënische redenen raden we wel ten sterkste af om regenwater te gebruiken voor persoonlijke hygiëne: bv. wassen, baden en douchen. Ook de afwas wordt het best niet met regenwater gedaan. Hiervoor is leidingwater het meest geschikt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier