Waarom diëten niet hetzelfde is als niets eten

Tijdens de Week van de Diëtist wil de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten (VBVD) de werkwijze en deskundigheid in de kijker zetten en bepaalde mythes ontkrachten. “Diëten is niets eten”, bijvoorbeeld. Diëtiste Karolien Romaen – Janssen legt uit.

Je hoort wel eens zeggen: “Ik ga naar de diëtist en mag nu meer eten dan voordien.” Inderdaad, diëtisten bekijken het totale plaatje en kijken of je alle voedingsbestanddelen inneemt die je nodig hebt. Het wordt net een heel volwaardige voeding, met veel variatie, aangepast aan je eigen noden en gewoonten, waarbij je geen honger zal hebben.
NietsetenPRINTVoor heel specifieke diëten kunnen er inderdaad beperkingen zijn, voedingsmiddelen waar je extra op moet letten. Dan gaat het niet meer over gewone adviezen voor gezonde mensen, maar over een specifiek en gericht dieetadvies waar gezonde voedingsmiddelen niet verdragen worden.
Ook dan kan de vraag gesteld worden: “Is diëten niets eten?” Neen, ook in dit geval zal de diëtist je tonen welke mogelijkheden er zijn om voldoende gevarieerd te kunnen eten.

Brood, aardappelen, fruitsap, melk, suiker, boter, margarine, om de beurt lees je dat ze zeer ongezond zijn. Deze opvattingen zijn niet gebaseerd op wetenschappelijke evidentie. Wat mag je nog geloven? Wat doe je al goed? Vraag raad aan je diëtist.

Diëtiste Karolien Romaen – Janssen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier