Aarden in tijden van stress: tips van onze fit- & gezondexperte Claudia Van Avermaet

Een overdrukke agenda, te veel stress en veel onrust in je lichaam momenteel? Sta je constant in contact met positief geladen apparaten zoals gsm, computer en nog veel meer? Dan kan je als mens je negatieve lading verliezen, waarom je lichaam ziek of vermoeid kan worden. Daarom is het belangrijk dat je in dit soort periodes je lichaam gaat aarden.

Grounding of aarden is momenteel een onderbelicht onderwerp. Er zijn bovendien nog maar weinig wetenschappelijke studies rond gebeurd. Toch hebben sommige studies nu al laten zien dat door aarding je immuunsysteem beter werkt, je minder last hebt van chronische pijn, je beter zou slapen en minder ontstekingen ervaart. Dus waarom zouden we het niet meteen toepassen in ons leven?

Aarden: hoe doe je dat?

Er zijn veel soorten aarding, maar ze richten zich allemaal op het opnieuw verbinden met de aarde. Je kan het vergelijken met de wortels van een boom: wanneer de wortels stevig in de grond zitten, kan de boom geen kant op. Zitten de wortels los, dan is de boom vatbaarder voor de krachten die erop inspelen. Als we dit vertalen naar de mens, dan moet je minder in je hoofd leven en meer met je voeten op de grond. Zo kan je beter de energie van de aarde vatten. Die energie is trouwens niet zichtbaar, al kunnen sommige mensen het wel voelen als een warme, tintelende sensatie bij bijvoorbeeld het wandelen op een vochtig grasveld, zoals bij dauwtrappen. Volgende methodes zijn alvast een makkelijker manier om het contact met de aarde te herstellen:

Blote voeten: een direct contact tussen je voeten en de aarde. Je voetzolen zijn het meest geschikt om contact te maken met de aarde. Zo neem je de natuurlijke frequentie (trilling) van de aarde aan, iets wat je lichaam enorm ontspannend vindt. Je voetzool is immers dichtbezet met 200 zenuwuiteinden per vierkante centimeter. Dat is meer dan waar ook op je lichaam. Er is niets zo fijn om met blote voeten in het zand of vers gras te stappen. Maar dat niet alleen, ook je voeten dagelijks masseren helpt je lichaam te gronden. Als je contact maakt met je voeten ga je namelijk uit je hoofd.

Werken in de tuin: Ja, werken met de aarde kan ook ontspannend zijn. Je kan een eigen moestuin aanleggen, met klei werken zoals pottenbakken of met je kinderen in de modder of het zand spelen.

Boomknuffelen of tegen een boom zitten: Een boom knuffelen vind je misschien een stap te ver gaan. Maar je kan ook je handen gewoon op de boom leggen of tegen de boom gaan zitten.

Tot slot zijn er ook nog andere hulpmiddelen die je kunnen helpen om te aarden, zeker voor wie dit binnen wil doen. Zo kan je een aardingsdeken gebruiken. Zo’n deken zorgt dat je gedurende de hele nacht op de best mogelijke manier bent verbonden met de aarde, waardoor je je lichaam makkelijker van spanningen kan ontdoen. Zo’n aardingsdeken kan ook het inslapen bevorderen en zorgen voor een stabielere slaap. Er bestaan ook aardingsmatten die je kan gebruiken tijdens lange computersessies, zoals een klein matje om onder je polsen te leggen of een matje waar je je voeten op kan zetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier