Alex Agnew’s Fear Factor: waanzinniger dan ooit tevoren

Vanaf dinsdag keert het legendarische format Fear Factor terug naar de Vlaamse huiskamer. Niet zomaar een Fear Factor, maar wel Alex Agnew’s Fear Factor. En dat wil zeggen: heel wat spektakel en waanzinnige opdrachten, maar ook veel humor. “Als een zender ‘Alex Agnew’s Fear Factor’ wil maken, zal het ook een flinke portie Alex Agnew krijgen.”

Alex Agnew brengt het grensverleggende Fear Factor op geheel eigen waanzinnige wijze terug. Bekende en onbekende duo’s kijken hun grootste angsten recht in de ogen. In Alex Agnew’s Fear Factor wordt niemand ontzien en is het, soms letterlijk, zwemmen of verzuipen. Enkel het duo dat het hoofd koel weet te houden, kroont zich tot winnaar.

Zeg eens eerlijk: als jij dit niet zou presenteren, zou je de terugkeer van ‘Fear Factor’ op de Vlaamse tv dan toejuichen?

“Heel eerlijk: dat weet ik niet. Maar toen ze het aan mij voorstelden, vond ik het wel kloppen. Ik zag wel potentieel om het naar mij toe te trekken en er iets van te maken dat echt Alex Agnew’s Fear Factor zou worden. Ik zie mezelf niet Alex Agnew’s Temptation Island presenteren, of Big Brother . Maar Fear Factor wel. Het concept is in vergelijking met vroeger lichtjes aangepast. Toen ging het vaak over vieze dingen opeten, nu gaat het meer richting extreme sporten en uitdagingen. Dat ligt mij wel. Als ze hadden gezegd dat driekwart van de opdrachten zou bestaan uit in een bad met ezelssperma duiken, zou ik vriendelijk bedankt hebben. Deze nieuwe reeks zit boordevol actie. Dat vond ik interessant. Bovendien wisten ze me te overtuigen met een kleinigheid: ook Joe Rogan, een bekende Amerikaanse stand-upcomedian, podcaster en martial artist heeft ooit Fear Factor gepresenteerd. Het klopte voor mij dus wel.”

Er zit in deze nieuwe variant behoorlijk wat humor. Ik neem aan dat dit een van je vereisten was.

“Ik had inderdaad een paar voorwaarden. Zo vond ik dat het programma wel wat humor kon gebruiken. Ik had een paar internationale versies bekeken en vaak zag ik als presentator de lokale macho-Johnny met zonnebril die dat heel serieus aanpakte. Dat wilde ik absoluut niet. Ik wilde mijn machismo afwisselen met zelfrelativering en lichtjes over the top theatraliteit. Zoals de mensen mij kennen met andere woorden. De uitdaging zat erin om tegelijkertijd een goede host te zijn. Je kunt uiteraard niet de hele tijd de lolbroek uithangen. Je moet de proeven ook uitleggen en de kandidaten begeleiden.”

Lukte dat goed of was het toch wat zoeken? Als host van een tv-programma had je natuurlijk nog niet zoveel ervaring.

“Daar heb ik even naar moeten zoeken. Bij de allereerste test voelde het aan alsof ik mijn tekst aan het opzeggen was. De regisseur heeft me dan wat bijgestuurd en bij test twee was het al 900 % beter. Ik had heel snel mijn stijl gevonden. Ik heb ook wel een enorm eergevoel: ik wilde niet dat zo’n enorme productie tijd moest verliezen door mijn gesukkel. Ik kwam met andere woorden altijd volledig voorbereid voor de dag.”

‘Alex Agnew’s Fear Factor’, elke dinsdag om 21 uur op Play4.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier