Andries Beckers en Alex Agnew bundelen vijf jaar ‘Welcome to the AA’ in een boek: “Bovenaan de bucketlist? Jean-Claude Van Damme!”

Vijf jaar geleden stampten Alex Agnew en Andries Beckers ‘Welcome to the AA’ uit de grond, een podcast die snel uitgroeide tot een van de populairste in Vlaanderen. Om dat jubileum te vieren, schreven de twee vrienden een boek: ‘5 Years of Welcome To The AA’.

Na vijf jaar wekelijks podcasten is Welcome to the AA een begrip geworden. Aan de iconische tuintafel van Alex Agnew en Andries Beckers – ergens op een zolderkamer in centrum Antwerpen – hebben de grootste namen uit ons land én opkomende talenten al mogen aanschuiven. “Onze allereerste gast was Marcel Vanthilt”, vertelt Andries. In dat iconische zolderkamertje praten we over het ontstaan van de podcast. “Alex en ik hadden snel door dat dit wel eens heel cool zou kunnen worden, en dat het meer zou kunnen worden dan wat aanmodderij. Het voelde allemaal heel natuurlijk aan, heel juist en spannend. Vandaag de dag heeft iedereen een podcast, maar toen was het iets nieuws. We hoorden Marcel op een andere manier dan in de klassieke media.”

Is dat meteen de sleutel tot het succes?

“Dat onze gasten meer open zijn, is een van de aspecten. Een ander aspect is de complementariteit van Alex en mezelf. We hebben samen een klein universum gecreëerd, waar heel wat mensen onderweg fan van zijn geworden. Onze interessesfeer is ook enorm breed; iedereen met een goed verhaal mag hier aan tafel komen zitten. En wij zijn altijd nieuwsgierig geweest, over de meest uiteenlopende onderwerpen. Daardoor wordt zo’n interview eigenlijk meer een gesprek. Eentje waarin we snel kunnen schakelen van complete onzin naar diepzinnigheid, en weer terug. Voor ons is het trouwens een enorm privilege om hier aan tafel te mogen zitten met de creatiefste en slimste geesten van het land. Dat heeft mij persoonlijk veel wijzer gemaakt, en nederiger.”

Zijn er gasten geweest die je altijd zullen bij- blijven? En wie staat er nog op de bucketlist?

“Eigenlijk hebben we met elke gast wel iets. Met iedereen die hier heeft gezeten, creëer je een band. Maar de eerste keer Erik Van Looy vond ik wel bijzonder. Die aflevering heeft ook echt geleefd onder de luisteraars. Maarten Boudry en Joël De Ceulaer vond ik ook zeer interessante gasten. Net als Jens Dendoncker, of De Romeo’s. Legendarische afleveringen waren dat. En wat betreft de bucketlist: Jean-Claude Van Damme zouden we hier heel graag ontvangen. Daar hebben we een lijntje voor uitgegooid; hopelijk lukt dat ooit. Een andere naam op de wensenlijst is Matthias Schoenaerts. Maar met hun agenda’s is dat niet zo evident.”

Levert dit jullie financieel eigenlijk iets op?

“We zoeken nog naar de juiste formule. Het zijn in ieder geval geen serieuze bedragen, en wij hebben niet de intentie om onze ziel te verkopen. De vrijheid die we nu hebben, dragen we hoog in het vaandel.”

Iedereen moet het boek dan maar kopen!

“We merken nu al dat het heel goed scoort als geschenk, zeker de gesigneerde exemplaren. We voelen de liefde voor het boek, dat toch een soort naslagwerk is van wat zich hier allemaal in deze studio heeft afgespeeld. Binnenkort is het hier trouwens afgelopen. Ik verhuis zelf en de studio verhuist dan naar Lint. Over vijf jaar moeten we dan maar weer een boek maken over wat er zich daar zal afspelen. Die verhuis voelt aan als het einde van deel 1. Op het einde van de zomer begint deel 2.” (SB)

‘5 Years of Welcome To The AA’ (Borgerhoff & Lamberigts) is nu verkrijgbaar in de boekhandel en via de wttaa.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier