Ontbijtbabbel met Ann Reymen, over dag van de zorg, haar radiotransfer en dromen: “Ik word nog elke dag herinnerd aan mijn borstoperatie”

Morgen start de Week van de Zorg met een heuse Radio 2-roadshow, waarin Ann Reymen en haar collega Daan Masset – van het radioprogramma ‘Ann & Daan’ – vijf dagen lang radio maken op verschillende zorglocaties in Vlaanderen. De apotheose is de Dag van de Zorg, volgende week zondag, waarop tweehonderd zorg- en welzijnsorganisaties de deuren openen voor het grote publiek.

Dat de zorgsector wat vaker in de bloemetjes gezet mag worden, beseffen we sinds corona allemaal nog wat meer. Ook radiopresentatrice Ann Reymen is daarvan overtuigd. In 2015 liet ze preventief haar borsten verwijderen, omdat ze als draagster van een borstkankergen een verhoogde kans had om borstkanker te ontwikkelen. Reymen draagt de zorgsector een warm hart toe en zal dat komende week duidelijk maken tijdens een heuse Radio 2-roadshow. “Sowieso krijgt iedereen met de zorgsector te maken. Het is heel fijn om die mensen een week lang in de bloemetjes te zetten. Bovendien is het voor mij ook plezant om eens uit de studio te mogen. (lacht)

Wat gaan jullie precies doen tijdens de Week van de Zorg?
“Wij gaan vijf dagen lang tien uur radio maken van op vijf verschillende zorglocaties in Vlaanderen. We trappen de Week van de Zorg op gang bij het Revalidatieziekenhuis Inkendaal in Sint-Pieters-Leeuw en eindigen op vrijdag bij AZ delta in Menen. Het wordt een week lang warme radio maken met verhalen vanop de werkvloer, met zorgmedewerkers en met gasten.”

Je hebt zelf uiteraard ook al met de zorgsector te maken gehad. In 2015 liet je preventief je borsten verwijderen. Word je daar nog vaak aan herinnerd?
“Elke dag! Ik krijg zoveel berichten van mensen die mijn boek over die operatie hebben gelezen, die zelf ook de stap hebben gezet of die erover twijfelen. Soms heb ik heel intensief contact met die mensen via Instagram bijvoorbeeld. Of in levenden lijve zelfs; zo zijn er twee vrouwen uit de buurt die er ook mee te maken hadden. Ik kende ze niet zo goed, maar ik heb hen thuis op de koffie uitgenodigd. Als ik kan helpen om vragen te beantwoorden en twijfels of angsten weg te nemen, dan doe ik dat met alle plezier. Ook via de app en mailbox van Radio 2 krijg ik daar nog elke week vragen over. Of bedankingen. Vaak zeggen ze dat het lezen van mijn boek de angst heeft verminderd. Dat vind ik al heel wat.”

Dus dat wil zeggen dat jij nooit spijt hebt gehad van jouw beslissing?
“Geen seconde! Ook het boek zou ik zo opnieuw schrijven.”

Ik neem aan dat ook de transfer van MNM naar Radio 2 vorige zomer een prima beslissing was.
“Absoluut. Op 45-jarige leeftijd heb ik een hele grote carrièrezet gemaakt: ik ben naar de grootste radiozender van Vlaanderen getrokken. En ik hoor hier nu ook wel thuis, vind ik. Met Ann & Daan zijn we nu ook echt vertrokken. Ik kende Daan daarvoor eigenlijk nog niet; in het begin moet je elkaar altijd wat leren kennen. Maar ondertussen zijn we uitstekend op elkaar ingespeeld. Ik ben de felle, Daan de rustige. Dat werkt goed, en zal hopelijk alleen nog maar verbeteren.”

Ik zou graag hebben dat mijn kinderen van hun vrijheid profiteren. Ga eerst feesten, ga eerst reizen, voordat je ergens settelt

Volgens mij heb jij sinds het begin van je radiocarrière, meer dan twintig jaar geleden, nooit zonder werk gezeten. Heb jij ooit een plan B gehad?
“Nee, nooit. Tien jaar geleden zei Peter Van de Veire al tegen mij: jij gaat radio maken tot je 120ste. En ik geloof Peter altijd. Maar ik sta er allemaal niet te veel bij stil. Ik heb geen zin om me zorgen te maken over de toekomst. Sinds mijn 21ste is alles heel organisch gegaan. Ik heb nooit om werk moeten vragen. Alles is gewoon op mijn pad gekomen. Dat is natuurlijk een luxe. Maar aan de andere kant: het ging allemaal zo snel, ik had misschien beter moeten nadenken en eerst nog wat gaan reizen. Ik begon al voor de radio te werken toen ik nog studeerde. En ik ben dus nooit gestopt. Daar heb ik het met mijn kinderen wel eens over. Hun papa heeft dankzij zijn werk als cameraman heel de wereld gezien, ik niet. Ik zou graag hebben dat mijn kinderen van hun vrijheid profiteren. Ga eerst feesten, ga eerst reizen, voordat je ergens settelt. Ga een jaar vrijwilligerswerk doen in het buitenland! Die optie heb ik niet meer, al heb ik er wel al over nagedacht om nog iets te gaan bijstuderen. Psychologie bijvoorbeeld, of iets met therapie aan kinderen. Dat spookt al jaren door mijn hoofd. Maar wanneer zou ik dat moeten doen? Voorlopig is daar helaas geen tijd voor. Wat ik ook wel zou willen, is een theatervoorstelling maken over borsten en beslissingen. En daarmee de culturele centra afschuimen.”

Uiteraard zijn er in ieders leven plannen waar nooit iets van in huis is gekomen. Je zou daarover verbitterd kunnen zijn, maar dat bespeur ik bij jou totaal niet.
“Maar nee, zeker niet. Bij de meeste mensen lukt dat toch niet, dat reizen. Ik zat vroeger ook niet in een omgeving waarin dat een optie was. Brussel was voor mij al het buitenland toen ik jong was. Iedereen rondom mij ging studeren en dan werken. Van AFS, dat uitwisselingsprogramma, had ik nog nooit gehoord. Dus van reizen kwam niet veel in huis. Al brengen we daar nu wel verandering in. Om de drie jaar proberen we een verre reis in te plannen, want daar moet namelijk voor gespaard worden. Ik zou graag nog naar Zuid-Afrika gaan, Jordanië trekt me ook aan, net als Canada. Enfin, veel dromen nog!”

‘Ann & Daan’ trekken vanaf morgen door Vlaanderen met hun Radio 2-roadshow. Je hoort hen elke dag van 10 tot 12 uur, telkens van op een andere locatie in Vlaanderen. Alles is ook te volgen via live beeldstreaming op Eén.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier