Onweer op komst: met deze apps hou je het veilig

Nu de temperaturen tot ver boven de dertig graden klimmen, is naast het puffen en zweten genieten van het tropische weer. Maar als het kwik de hoogte inschiet, is de kans ook groter op noodweer. Vanavond is er alvast onweer voorspeld.  Gelukkig bestaan er enkele apps die het veilig houden.

KMI

Je houdt wel van verrassingen, maar niet wat het weer betreft? Dan is de app van het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België, kortweg KMI, iets voor jou. Met de app kan je weervoorspellingen en waarnemingen raadplegen voor verschillende locaties. Maar daarnaast kan je ook waarschuwingen ontvangen: je kan zelf bepalen voor welke regio’s en vanaf welk waarschuwingsniveau je een pushbericht wil krijgen. Als er onweer op komst is, ben je op die manier meteen op de hoogte.

Blitzortung Lightning Monitor

Met deze applicatie kan je near-realtime het onweer volgen. Iedere 20 seconden kan je de kaart vernieuwen. In binnen- en buitenland zie je op de interactieve kaart waar het allemaal bliksemt.

Ik ben veilig

Bij een grote ramp kan het gebeuren dat het telefoonnetwerk plat ligt en er onduidelijkheid bestaat over de ernst van de situatie. Gelukkig kan je op verschillende manieren laten weten dat je in veiligheid bent. Facebook activeert in noodsituaties de ‘safety check’. De tool laat gebruikers toe om aan te geven dat ze veilig zijn. Ook het Rode Kruis gebruikt een gelijkaardig systeem in zo’n gevallen: met de ‘Ik Ben Veilig’-knop kan je aangeven dat je in veiligheid bent. Wie de rampeditie van Pukkelpop heeft meegemaakt, weet dat dit geen overbodige luxe is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier