Efficiënt en aerodynamisch de baan op met nieuwe Audi Q5

De nieuwste Audi Q5 loopt in tegenstelling tot de eerste generatie niet in het thuisland, maar wel in Mexico van de montageband. Naar goede VAG-gewoonte is ook  bij de nieuwste Audi Q5-generatie het uiterlijk niet ingrijpend gewijzigd. Kenmerkend voor de tweede generatie is het krachtig vormgegeven Singleframe-rooster dat het  aerodynamisch vlakke front domineert.

Static photo, Colour: Garnet red
De 4,66 meter lange, 1,89 meter brede en 1,66 meter hoger Audi Q5 loopt voortaan van de band in Mexico.

Het koetswerk bestaat overigens  nog steeds  uit een mix van staalsoorten met ultrahoge trekvastheid en aluminium. Is het koetswerk slechts in geringe mate gewijzigd, vanbinnen  valt het onderscheid met de eerste generatie des te meer op. De ook in het interieur aanwezige horizontale lijnen moeten de indruk van ruimte accentueren, terwijl over de volle breedte van het instrumentenbord een driedimensionaal gevormde sierlijst loopt.

Massage achter het stuur

De kofferklep loopt rond de C-stijlen, zijnde een typisch kenmerk van de Audi Q-modellen, terwijl  de uitlaatpijpen in de diffusor zijn geïntegreerd. Ten opzichte van zijn voorganger werd de Audi Q5  vier centimeter langer, een centimeter breder en een centimeter hoger. Afhankelijk van de gekozen motorversie daalde het gewicht bovendien met negentig kilogram.

audi-q5-2017-int-1
Het interieur is prachtig afgewerkt.

De  elektrisch verstelbare zetels zitten voortreffelijk en zijn desgewenst te bekomen met een massagefunctie. De rugleuning van de achterzetels  is bovendien in drie segmenten gedeeld.  Met de optioneel verschuifbare achterbank bedraagt het koffervolume  610 liter, wat tien liter meer is dan ervoor.  Als je de achterzetels neerklapt,  loopt het koffervolume op tot 1.550 liter.

Touchpad

Optioneel is de Q5 te bekomen met de Audi Virtual Cockpit, waarbij je kan kiezen tussen een klassieke weergave met grote, ronde wijzerplaten en een modus waarin de navigatiekaart of andere informatie domineren.   Bij het infotainmentsysteem MMI Navigatie plus met MMI touch en een 8,3 inch-display, is bovendien in het oppervlak van de draai-/drukschakelaar een touchpad geïntegreerd. Die herkent handschrift en gebaren die  ook bij smartphones of tablets gebruikt worden.

Static photo, Colour: Garnet red
De uitlaatpijpen zijn in de diffusor geïntegreerd.

Efficiënt

Daarnaast is er een Efficiëntieassistent die helpt om brandstof te besparen en kan de  adaptieve snelheidsregelaar (inclusief Fileassistent)  bij langzaam rijdend verkeer de besturing gedeeltelijk overnemen.  Er kan  bij de Audi Q5 worden gekozen uit zes krachtbronnen: vijf diesels en een benzinestoker.

Aan de Audi Q5 2.0 TDI-190 S tronic quattro hangt een prijskaartje van 50.300 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier