Wat gebeurt er met je lichaam na een avondje stevig drinken?

Ga je straks flink feesten en horen daar (te) veel alcoholische drankjes bij? Ondertussen weet je het wel: geniet ervan, maar drink met mate. Alcohol heeft namelijk meer invloed op je lichaam dan je denkt.

Bij het drinken van alcohol, komt het goede via je bloed in alle delen van het lichaam terecht, ook je hersenen. Alcohol verdooft je hersenen een beetje – vandaar het zweverig gevoel – en hoe meer je drinkt, hoe trager je reageert. Ook zullen vrouwen sneller dronken worden, aangezien zij doorgaans lichter van gewicht zijn en een kleinere hoeveelheid dehydrogenase – een enzyme dat alcohol afbreekt – hebben. Uit onderzoek van de universiteit van Massachusetts blijkt nu dat er al na één nachtje flink doordrinken endotoxinen (celwanden van dode bacteriën die in je maag leven) door je maagwand heen ‘lekken’ en zo in je bloedbaan komen. En dat tast je immuunsysteem aan. Bij 11 mannen en 14 vrouwen werd onderzocht welk effect alcohol heeft wanneer er ze zo’n 0,08 procent alcohol in het bloed hadden. Het bloed van de proefpersonen werd vier uur lang elk half uur gecontroleerd.

Verschil tussen mannen en vrouwen

Opvallend was dat het alcoholpercentage in het bloed bij de vrouwen veel trager afnam dan bij de mannen. Zelfs de dag erna hadden ze nog steeds hogere waarden. Ook was het aantal endotoxinen veel hoger bij vrouwen dan bij mannen.

Pijn na het drinken

Endotoxinen wijzigen de immuunrespons van je lichaam, en dat is meteen de reden waarom je soms spierpijn hebt na een nachtje drinken; dat komt omdat je lichaam voedingsstoffen nodig heeft uit spieren. Drink je langdurig, dan zijn er constant veel endotoxinen aanwezig in je bloedbaan. En dat kan dan weer leiden tot een leverontsteking.

Met mate

Moet je nu alle alcohol afzweren? Zeker niet, zolang je met mate drinkt natuurlijk en bijvoorbeeld elk glas alcohol afwisselt met een glas water of frisdrank. Ook drink je beter niet op een lege maag. Verstandig drinken dus, zo geniet je er ook des te meer van.

 

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier