Belgen kunnen zoet-zuur wel smaken

Uit een grootschalig onderzoek van Lacroix in samenwerking met iVOX is gebleken dat het favoriete smaakprofiel van de Belg zoet-zuur is. Opvallend zijn de smaakverschillen tussen mannen en vrouwen.

Mannen hebben een voorkeur voor gerookt en zoet. (foto grf)
Mannen hebben een voorkeur voor gerookt en zoet. (foto grf)

Het onderzoeksteam vertrok bij de analyse vanuit de vijf basissmaken: zout, zoet, zuur, bitter en hartig. Deze werden aangevuld met vier aanvullende smaakstijlen, namelijk: fris, gerookt, prikkelend en vol. Uit de analyse kwamen duidelijke smaakverschillen naar voren tussen mannen en vrouwen. Zo zouden vrouwen vaker kiezen voor fris-zure combinaties op hun bord, terwijl mannen vaker gaan voor een samenspel van gerookt-zoet. In het algemeen bleek dan weer dat de Belg het vooral begrepen heeft op zoet-zure smaakcombinaties.

Vrouwen verkiezen fris en zuur. (foto grf)
Vrouwen verkiezen fris en zuur. (foto grf)

Vrouwen baas

Naast de smaakresultaten, rolden ook nog andere interessante zaken aan het licht. Zo blijft de vrouw nog steeds de baas aan het fornuis. Ook zouden Franstaligen liever experimenteren dan Vlamingen en nodigen ze bovendien liever gasten uit om te komen eten. En hoewel de Belgen er prat op gaan dat ze goed kunnen koken, grijpt de helft nog steeds naar een kookboek.

Doe zelf de test!

Wie benieuwd is tot welk smaakprofiel hij of zij behoort, kan ook zelf de smaaktest doen, via de website van De Grote Smaaktest. Na deze eenvoudige en leuke test krijg je meteen een reeks op jouw smaak afgestemde recepten. Zo kwam ondergetekende te weten dat hij houdt van een combinatie prikkelend-zout met een zoet-zure toets.

Na de test kan je De Grote Smaaktest ook delen met vrienden en familie. Vraag naar hun Smaakprofiel en verbaas ze met gerechten op maat van hun smaakpapillen.

BENIEUWD NAAR JE EIGEN SMAAKPROFIEL?
DOE DE SMAAKTEST HIER:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier