Dit is het beste tijdstip om te joggen (volgens de wetenschap)

Een rondje gaan lopen doe je meestal op het tijdstip dat je het beste uitkomt. Als dat toevallig in de vroege avond zou zijn, dan ben je volgens de wetenschap alvast goed bezig.

Er is niets dat de wetenschap nog niet onderzocht heeft, ook niet het tijdstip waarop je het meeste voordeel haalt uit lichaamsbeweging, en dan specifiek joggen. De vroege avond zou het beste tijdstip zijn, en wel om deze 5 redenen.

1. ’s Avonds heb je minder kans op blessures

Wanneer je na een nachtje slapen uit bed rolt, zijn je spieren nog stijf vanwege het gebrek aan beweging. Vooral wanneer je niet voldoende stretcht vooraleer je aan je ochtendloopje begint, is is je lichaam gevoeliger voor allerhande blessures.

Close up shot of runner's shoes2. Je zal meer gewicht verliezen

Hardlopen voor het avondmaal zorgt ervoor dat je stofwisseling op volle toeren werkt, waardoor je dus meer calorieën verbrandt. Bovendien speelt een psychologische factor ook een rol: je hebt je net lekker in het zweet gewerkt en dus ben je wellicht minder geneigd om je op hamburgers en frieten te storten.

Young Energetic Girl Stepping on Bathroom Scale3. ’s Avonds is je uithoudingsvermogen beter

Omdat je longfunctie ’s avonds groter is dan ’s morgens, zal je je rondje hardlopen makkelijker volhouden.

Running4. Je heb minder last van stress

Na een drukke werkdag even goed doorlopen, is prima om af te rekenen met stress. Tijdens het lopen maakt je lichaam endorfines aan, waardoor je beter met de stress kunt omgaan. Onderzoekers menen dat je slechts 20 minuten lichaamsbeweging nodig hebt om de stress van je af te schudden.

Attractive fit woman laughing outdoors5. Je slaapt beter

Uit een onderzoek van de Universiteit van Californië blijkt dat mensen die ’s avonds trainen makkelijker in slaap vallen. Wellicht komt dit door de lagere bloeddruk en mindere spierspanning ten gevolge van het lopen.

Sleeping dog and owner. Man and dog sleeping together

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier