Boerderijstof beschermt tegen astma

Elke gezonde plattelandsdochter weet het al langer, maar nu is ook de wetenschap mee. Boerderijstof beschermt tegen astma en allergieën. Dat wisten het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en de UGent aan te tonen.

Muizen werden in het onderzoek blootgesteld aan extracten – laat gerust je fantasie de vrije loop – van boerderijstof. “De tests wezen uit dat die muizen volledig beschermd waren tegen huisstofmijtallergie, de meest voorkomende vorm van allergie bij mensen”, zegt professor Bart Lambrecht.

Er wordt nog onderzocht welke actieve stof in boerderijstof precies instaat voor de bescherming.

Boerderijstof zorgt ervoor dat het slijmvlies aan de binnenkant van de luchtwegen minder reageert op allergenen, zoals huisstofmijt. Dat komt door een specifiek eiwit dat het lichaam produceert na contact met boerderijstof. “Als we het A20-eiwit in het slijmvlies van de longen inactiveren, blijkt het boerderijstof niet meer in staat om allergie en astma af te remmen”, klinkt het bij de onderzoekers.

Kinderen die op het platteland opgroeien, hebben minder last van allergieën dan stadskinderen.
Kinderen die op het platteland opgroeien, hebben minder last van allergieën dan stadskinderen.

De ondervindingen werden ook getest bij mensen. Mensen die last hebben van allergieën en astma bleken een tekort te vertonen aan het beschermende eiwit A20. In een volgende fase van het onderzoek wordt onderzocht welke actieve stof in boerderijstof precies instaat voor de bescherming. Als dat bepaald kan worden, is de ontwikkeling van een preventief medicijn tegen astma een mogelijke volgende stap.

Maar gelieve niet massaal naar het platteland te emigreren. Het is er net zo rustig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier