Start september financieel fit, enkele slimme tips van onze budgetexperte Sara Van Wesenbeeck

Bye bye mooie zomer, hallo september! De start van het najaar brengt altijd een reeks financiële uitdagingen met zich mee, vooral ook voor ouders met schoolgaande kinderen. Met de tips van onze budgetexperte blijf je ook in september financieel fit.

Kies een bespaarthema dat je een maand lang met het hele gezin volhoudt. Deze maand bespaar je bijvoorbeeld op boodschappen of op waterverbruik of op transport. Je kan dit ook elke andere maand van het jaar blijven doen. Wat je met je bespaarthema hebt uitgespaard zet je op je spaarboek, of besteed je aan bijkomende kosten.

Leer je dure gewoontes van je vakantie af. Ging je tijdens je vakantie gemakkelijk een keer uit eten? Of kocht je vaak kant-en-klaarproducten? Tracht dit te verminderen.

September is traditioneel een dure maand voor ouders met schoolgaande kinderen. Enkele tips: Leg een maximumbudget vast en overschrijdt dit niet, hergebruik wat je kan (de boekentas van vorig jaar kan beslist nog een schooljaar mee), vergelijk prijzen, koop tweedehands , teken in op de groepsaankopen die scholen organiseren, of start er zelf een met andere ouders, …

Ook de activiteiten en hobby’s van je kinderen (en van jezelf) zijn een grote uitgavenpost in september. Het ligt misschien voor de hand, maar je bespaart door het aantal hobby’s te beperken. En vraag bij de dansschool of in de tennisclub of je het inschrijvingsgeld in schijven kan betalen. Zo komen niet alle kosten deze maand samen.

Zet met andere ouders een beurtrol op om de kinderen naar hun activiteiten te brengen. Zo deel je de vervoerkosten (en je spaart tijd). Niet alle verplaatsingen hoef je met de auto te doen, de fiets is een gezond en goedkoop alternatief.

Neem een lunchpakket en versnaperingen mee naar school of naar het werk in plaats van telkens in de cafetaria of aan de automaat een broodje of ander lekkers te kopen. Met een gezin van vier bespaar je zo makkelijk 1.000 euro per (school)jaar.

In tweedehandswinkels en op het internet koop je (school)spullen en kleren voor een prikje”

Stop de kleine uitgaven : Een frisdrank hier, een donut daar, dat telt op in een gezin. Schrap de ‘kleintjes’ en zet het geld opzij dat je er mee uitspaart. Het levert je gezin zonder moeite een mooie spaarcent op.

Koop zomerspullen nu in. Met de herfst voor de deur vind je de typische zomerse producten nu in de uitverkoop: zonnescherm, barbecue-uitrusting, ventilator, zomerspeelgoed, …

Laat geen premies liggen waar je recht op hebt zoals school- en studietoelagen, een renovatiepremie of de gas- of stookolietoelage van de overheid. Vraag ze meteen aan.

In september krijgen we meestal voor het eerst weer te maken met frisse dagen en nachten. Begin nu al met je goede gewoontes om energie te besparen . Zet de verwarming niet meteen aan, maar trek eerst een extra trui aan en bekijk dan of extra verwarming nu al nodig is.

Kijk ook nu al vooruit naar het jaareinde , want ook de kersttijd is een dure periode. Becijfer welk budget je nodig zal hebben. Deel de totaalsom door 4 en stort deze maand al je eerste bijdrage voor je ‘kerst(spaar)fonds’.

Volg Sara op @mijnportemonnee.be

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier