Cardi B schopte het van stripper naar superster… maar kan ze de hype waarmaken op haar debuutplaat?

Mocht je de laatste paar maanden onder een steen hebben geleefd op Mars, dan schets ik nog even het fenomeen Cardi B.

Belcalis Almanzar (haar echte naam, geen toverspreuk) werkte als stripper in New York, maar ging dan viral  met haar Instagram-video’s. Haar rol in een realityserie op tv was de springplank voor haar echte droom: het maken in de muziek. Na een paar mixtapes kwam de doorbraak met de megahit Bodak Yellow. Cardi werd zo de eerste vrouwelijke rapper die op nummer 1stond in de Billboard top 100 sinds Lauryn Hill in 1998.

Bravado en nederigheid

Ze was dus al een ster nog voor ze haar eerste plaat uit had. Dan kan je debuut er maar beter boenk op zijn, want anders is je rol als eendagsvlieg snel bezegeld. Gelukkig is Invasion of Privacy een plaat geworden die al haar kwaliteiten benadrukt. Opener Get Up 10 zet meteen de toon, want ze vertelt hoe ze het van stripper schopte tot bad bitch met veel geld en succes, terwijl ze toch eerlijk blijft want only thing fake is the boobs.”

Dat is wat Cardi onweerstaanbaar maakt. Hoewel haar teksten vol zitten met de typische hiphop-bravado, is ze toch zeer zelfbewust  en gaat ze nederigheid niet uit de weg. Op Best Life zingt ze dat de haatberichten over haar tanden (die ze liet fixen) haar vroeger erg raakten, maar dat ze zich over niets schaamt. Meer onzekerheid hoor je op Thru Your Phone, waarin ze ontdekt dat haar lief ontrouw is geweest en ze wraakscenario’s bedenkt. Manlief Offset (van Migos) doet anders wel mee op Drip, één van de zwakste nummers op het album.

Cardi B kon natuurlijk niet ontbreken op het Coachella-festival. (foto reuters)

Dirty Cardi

We wisten al dat Bodak Yellow hard ging, maar ook Bickenhead doet je subwoofer zweten. Dat deed ik trouwens ook na de tekst van de derde verse te horen, die ik hier niet zal citeren. In de categorie ‘dirty Cardi’ is afsluiter I Do trouwens met voorsprong de beste song. We horen hier SZA in het refrein, maar Cardi gaat toch weer met alle aandacht lopen: “Leave his texts on read, leave his balls on blue/put it on airplane mode so none of those calls come through.” Damn!

Ik dacht even dat het voor Cardi bij een paar zomerhits zou blijven, maar met Invasion of Privacy heeft de ex-stripper bewezen dat het voor haar menens is. Ze zet de twijfelaars zelf op hun plaats: “My little 15 minutes lasting long as hell, huh?” Als je zulke platen blijft maken Cardi, zullen ze inderdaad nog héél lang duren.

Samen met Bruno Mars scoorde Cardi een wereldhit met ‘Finesse’. (foto reuters)

Invasion of Privacy van Cardi B kan je nu overal kopen en streamen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier