Ontdek de leukste digitale hebbedingen van 2018 (inclusief een machine die de was opvouwt!)

In Las Vegas is de Consumer Electronics Show (of kortweg CES) al even afgelopen. Honderden bedrijven kwamen hun nieuwste snufjes voorstellen. Van drones tot robots en ja, zelfs een toestel dat je kleren opvouwt: er viel heel wat te ontdekken. Dit zijn de opmerkelijkste nieuwkomers.

My Special Aflac Duck

Kinderen die chemotherapie moeten ondergaan, hebben een nieuw vriendje voor tijdens de behandeling: My Special Aflac Duck. Het zachte robotdiertje is speciaal ontwikkeld voor kinderen met kanker. De patiëntjes kunnen de eend namelijk onder andere voederen en een bad geven dankzij de augmented reality app. Zo nemen ze de taak van zorgverlener op zich, waardoor ze afgeleid zijn tijdens de chemotherapie.

Zelfrijdende Lyft-wagens

Of het nu over twee of twintig jaar is: de zelfrijdende wagen komt er. En dus denken bedrijven ook na over toepassingen met die voertuigen. Een van die toepassingen is Lyft: een taxidienst met zelfrijdende wagens. Met een app kan je een Lyft-voertuig oproepen, waarna je wagen je komt oppikken en je naar je bestemming brengt. De technologie is gebaseerd op het rijgedrag van echte taxichauffeurs, waardoor het verschil met een gewone taxi minimaal is.

Vingerafdrukscanner in het scherm

De beste technologie is vaak iets dat je niet ziet. Het recentste voorbeeld? De Synaptics Clear ID, een vingerafdruksensor die je onder het scherm van een smartphone kan plaatsen. De Chinese smartphonefabrikant Vivo onthulde de eerste versie van de in-display scanner en het resultaat is veelbelovend. Onze gok? In 2018 zullen heel wat producenten het voorbeeld van Vivo volgen.

FoldiMate wasopvouwer 

Neen, dit is geen grap. FoldiMate heeft een robot ontwikkeld die je kleren opvouwt. Je kan je kleren in de machine dumpen, en die maakt er nette stapeltjes opgevouwen kleren van. Het gaat om een prototype, maar in 2019 zou het toestel klaar zijn voor productie. Een negatief puntje: het prijskaartje. Want de FoldiMate kost maar liefst 817 euro.

Google Assistent

In 2017 kwam Amazon met Alexa op de proppen, een stemassistent die reageert op je stem en handsfree commando’s uitvoert. Het was een schot in de roos, waardoor de Google Assistent veel minder aandacht kreeg. Maar niet dit jaar: Google integreerde de smart speaker in zowat elk gadget dat je kan bedenken: speakers, televisies, wagens,… Het is duidelijk: de strijd tussen de voice assistant is nog maar net begonnen…

Razer Project Linda

Gamebedrijf Razer heeft dan weer een waanzinnig concept bedacht: Project Linda. Dat is een dockingsysteem van de Razer smartphone. Klinkt gewoontjes, maar het dockingsysteem is een laptop. Waar normaal gezien de mousepad zit, kan je je smartphone vastklikken en krijg je dus een volwaardige laptop. Slim!

De grootste fail 

Waar er winnaars zijn, zijn er ook verliezers. Gek genoeg is de loser dit jaar CES zelf. Tijdens de tweede dag viel de stroom namelijk uit, waardoor duizenden bezoekers enkele uren in het donker zaten. Fail!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier