Fit & gezond-experte Claudia Van Avermaet over het beste voornemen voor 2023: leven in het NU

Als het jaar start zijn we altijd druk in de weer met het maken van goede voornemens. Sommige mensen willen plotseling dingen gaan veranderen of aanpassen, maar merken na een paar weken dat ze toch terug hervallen in hun oude gewoontes. Maar waarom zou je toch van de ene op de andere dag alles moeten veranderen?

Natuurlijk zijn goede voornemens niet slecht, maar meestal stel je een doel dat niet bij je past of dat te veel ineens is. Of alle goede voornemens mislukken? Natuurlijk niet, gelukkig maar. Start met een klein doel dat bij je past en zo dicht mogelijk bij je comfortzone ligt. Formuleer daarbij ook duidelijk wat jij wil. Wat betekent meer tijd voor jezelf concreet? Welke sport zou je willen uitproberen? Hoe duidelijker en realistischer je doel, hoe groter de kans is dat je dat doel zal bereiken. Waarna je, als je dat wil, een nieuw doel kan stellen.

Niet alleen denken aan morgen

Heel wat goede voornemens hebben een toekomstgericht doel kilo’s verliezen, een marathon lopen, … maar wat ook een belangrijk voornemen kan zijn voor dit nieuwe jaar, is leven in het nú.

De reden waarom ik nadruk op dit goede voornemen leg, is omdat we allemaal enorm leven in het verleden en de toekomst. Dit creëert stress en angst in ons lichaam. We zijn het immers ook verleerd om te leven in het nú. We zijn steeds bezig met het invullen van morgen of nog later. Natuurlijk hebben we een bepaald schema en tijdsaanduiding (de klok) nodig in deze wereld. Maar op momenten is het zo belangrijk om aanwezig te zijn in je eigen lichaam. Hoe hard je ook een planning maakt of alles wil perfect laten lopen… vergeet niet dat het huidige moment, het nú alles is wat je ooit zal hebben. Daarom is dit ook zo een belangrijk aandachtspunt.

Vergeet niet dat het huidige moment, het nú, alles is wat je ooit zal hebben”

Maar wat wil dit nu concreet zeggen, leven in het nú? Dat wil zeggen dat je als je gaat wandelen, je niet tokkelt op je smartphone, maar dat je met volle aandacht alles gaat observeren in het moment. Wat hoor je? Wat zie je? Hoe stap je? Die momenten mogen trouwens gerust kort zijn in het begin. Je zal merken dat naarmate je dit traint, je er de behoefte aan zal hebben om dit steeds langer te doen.

Tweestrijd

Leven in het nú is het perfecte tegengewicht voor onze huidige manier van leven, waarbij we uiteindelijk de slaaf zijn van ons onophoudelijk begeren en verlangen naar altijd iets. Hierdoor worden we steeds ongelukkiger, ongeduldiger en zuurder. Daarom is het zo belangrijk om bewust te worden. We stellen ons meestal de vraag ‘hoe zie ik eruit’? Maar misschien is ‘hoe voel ik me op dit moment’ een beter vraag. Observeer jezelf, richt je aandacht naar binnen. Wat voor gedachten heb je?

Stress wordt dikwijls geproduceerd doordat we zo druk bezig zijn met aankomen in de toekomst. We willen nú al dáár zijn. Je leeft dus helemaal in een tweestrijd die je stress bezorgt en onrustig maakt. Hierbij is het belangrijk om weten dat ons verstand dit graag heeft, het leeft graag in het verleden en in de toekomst. Daarom is het ook zo moeilijk om in het nú te leven.

Een goede oefening die hierbij kan helpen is focussen op je ademhaling, zodat je de energie en de lucht in je lichaam voelt. Het brengt je in het moment. Weet, tegen de toekomst kan je nooit op, want die kan je nooit voorspellen. En geluk is niet te vinden in dingen zoals fysieke of andere pleziertjes. Geluk is een intens en bewust leven waardoor je meer aan zelfzorg doet en je lichaam een completer zelfgevoel krijgt. Wees gewoon al dankbaar voor wat er nú is en geniet van het moment.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier