Coely viert terugkeer met headlinespot op Jazz Middelheim: “Ik wil echt weer knallen”

Coely Mbueno heeft het moeilijk gehad. Niet alleen waren er die ellendige lockdowns, in de jaren na debuut ‘Different Waters’ vocht ze ook met een depressie. Vandaag staat de Antwerpse rapster er opnieuw, met twee nieuwe singles, en mag ze Jazz Middelheim headlinen. “Gek? Bwah, ik hou wel van dingen die buiten het normale liggen.”

‘I’m back like I never left’, rap je in het nieuwe ‘Run It Up’.

“Zo voelt het echt. De fans zijn nog altijd even uitzinnig, merk ik aan de berichtjes die ik krijg. Dat voelt goed, ik merk dat mensen mijn werk appreciëren. Deze zomer voelt nog wat als de teen in het water steken en de temperatuur testen, maar tegelijk is het toch ook wel al de aanloop naar mijn nieuwe plaat, die er ergens volgend jaar aankomt. Ik ben blij dat ik er weer sta, want ik heb het gemist. Nu wil ik echt weer knallen.”

Nog een citaatje: ‘Up the stakes, I cannot relax’. Het mag wel vooruit gaan nu?

“Klopt. Ik heb geen tijd meer om stil te zitten nu. Ik heb de tijd genomen om aan nieuwe nummers te werken, na te denken over een stijl, hoe ik wil klinken, welke fouten wil ik niet meer maken,… Er is veel gebrainstormd, én gerepeteerd, want als je aan een plaat begint, vertrek je toch altijd weer van nul. Het was een zoektocht.”

Welke fouten ga je niet meer maken?

Goh ja, fouten… Het gaat bijvoorbeeld over hoe ik sommige dingen op mijn vorige plaat heb opgenomen, en hoe ik ondertussen beter weet hoe het echt moet. Ik heb de afgelopen jaren veel geleerd, ben beter geworden in wat ik doe. Dat voelde ik ook toen we opnieuw in de studio zaten.”

Deze week mag je de dansdag van Jazz Middelheim afsluiten. Een rare plek voor je, of denk je ‘natuurlijk!’?

“Ik vind het cool. Je zou me daar niet verwachten, maar als je daarvoor wordt gevraagd, dan neem je dat aan. Ik hou wel van dingen die wat anders dan normaal zijn. ( lacht ) Misschien ben ik wat raar daarin, maar ik vind het nice , ook al omdat het mijn hometown is. De line-up van die dag is ook supergoed, dus ik ga er gewoon alles aan doen om mensen een good time te bezorgen, en wie me nog niet kent zal me leren kennen.”

Het zijn moeilijke jaren voor je geweest, waarin je onder andere worstelde met een depressie.

“Het is beter nu, het leven gaat me gemakkelijker af. Ik voel me veel sterker dan voorheen nu, ik heb nu tools om er mee om te gaan. Als ik voel dat het niet goed gaat, heb ik geleerd om te kijken wat me precies blokkeert. Ik stel mezelf gerichter vragen, en slaag er ook beter in om het soms wat te relativeren, zodat ik niet zot word. ( lachje ) Het is een kwestie van balans zoeken, en los te laten.”

Helpt opnieuw optreden daarbij?

“Zeker. Al heb ik geleerd dat ik er ook niet alleen op mag leunen. Optreden is iets dat me helpt om me goed te voelen, maar als het niet kan, moet ik ook andere manieren vinden. Ik mag er niet van afhangen, want als het wegvalt ben ik gejost.”

Wat was het mooiste moment deze zomer?

“Op Cactusfestival was ik ‘Celebrate’ aan het brengen, toen alles in me plots losbarstte. Het was mijn eerste festival opnieuw, en ik voelde: ik ben weer vertrokken. Alles viel van mijn schouders. Het voelde ongelofelijk. Ik stond al huilend te rappen, en dan was het gaan: knallen tot het einde.”

Coely staat op vrijdag 12 augustus op Jazz Middelheim.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier