Daarom kan je op deze fiets niet rijden

Had jij gezien dat er iets hapert aan deze fiets? Had je opgemerkt dat die zou breken als je er op zou gaan zitten? Deze tweewieler is namelijk geen echte fiets, maar een deeltje van een kunstproject. De Italiaanse ontwerper Gianluca Gimini maakte een serie fietsen op basis van simpele tekeningen. En nee, rijden doen ze (bijna) niet.

“Hier heb je pen en papier. Wil je een fiets tekenen voor mij?” Met die vraag trok Gianluca Gimini de straat op. Zo verzamelde hij in enkele jaren tijd honderden tekeningen van tweewielers die vooral van ver op fietsen lijken. “Mensen hadden moeite met deze onverwachte opdracht en slaagden er slechts uitzonderlijk in om alle nodige onderdelen te tekenen.”

De tekeningen gebruikte hij als ontwerp om echte fietsen te maken. Mét alle ontbrekende of overbodige stukken. Deze verzameling fietsen kreeg de naam Velocipedia. De stalen rossen van de Italiaan zijn in de meeste gevallen niet berijdbaar, maar dat vindt de kunstenaar niet erg. “Dit project bewijst dat iedereen, jong of oud, slim of dom, leuke dingen kan ontwerpen.”

Leuk detail

Later ontdekte Gianluca dat psychologen deze tekentest vaak gebruiken om aan te tonen dat onze hersenen ons nog al eens voor de gek houden. “We denken dat we iets perfect kennen, maar vaak is dit helemaal niet het geval.”

GG6b fredericofrederico

GG5b massimomassimoGG4b alexanderalexanderGG3b leonardoleonardoGG2 giorgiagiorgiaGG1b annaanna

 

Cool, toch? Hier ontdek je meer fietsen uit Velocipedia.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier