Onze groenexpert Angelo Dorny over de koningin van de pluktuin: dahlia’s

Er is een tijd geweest dat dahlia’s alleen maar opzichtige kleuren hadden. Felgeel, vuurrood, zelfs het type oranje waarvan je hoofd gaat duizelen. Alles kon en geen kleur was te gek. Oubollig, vonden heel wat tuiniers, omdat je de bloemen alleen maar op grootmoeders schouw zag staan. Gelukkig is ze vandaag helemaal terug van weggeweest en slaagt ze er opnieuw in om de harten van heel wat mensen te veroveren. Klaar voor wat dahliagekte?

Wie dahlia’s in de tuin wil zal ze zelf moeten kweken. Je vindt ze namelijk niet makkelijk als plant in tuincentra. Althans niet als je de ietwat speciale variëteiten zoekt. Dahlia’s worden als knol geplant. Niet te geloven dat uit zo’n aftandse knol een enorme bloemenpracht kan ontstaan. Vanaf maart en april kun je ze voorkweken in potten zodat je met grotere planten start in mei. Of je plant ze meteen in de vollegrond, eind april of begin mei wanneer het weer gunstig is. Het voordeel van voorkweken ten opzichte van planten in de vollegrond is dat je minder last hebt van slakkenvraat en iets vroeger bloemen krijgt.

En verder?

Na het planten van de knollen verlangen dahlia’s weinig extra zorgen. Ze groeien goed en doen het op zowat elke grondsoort goed. Al is het opletten bij natte kleigronden en stilstaand water voor rot. Een plekje in de zon garandeert een goede groei, wetende dat dahlia’s uit Mexico afkomstig zijn. Het enige waar je wel rekening moet mee houden is een goede ondersteuning voor je planten. Dahlia’s die afgeladen vol zijn met bloemen kunnen namelijk snel omvallen en afbreken, wanneer de wind vrij spel krijgt. Zeker aan het einde van de zomer is het belangrijk extra voorzichtig te zijn. Je kunt rasters maken om je planten te steunen, maar ook een doodeenvoudige stok en wat touw kan al wonderen verrichten.

Hoe meer bloemen je plukt, hoe meer de plant er zal blijven produceren”

Plukgeluk

Vanaf augustus en september, afhankelijk van wanneer je ze precies hebt geplant, beginnen dahlia’s op hun hoogtepunt te zijn. Waanzin, hoeveel bloemen 1 plant kan bevatten. En bloemen tevoorschijn zien komen, dat betekent plukken. Hoe meer bloemen je plukt, hoe meer de plant er zal blijven produceren. Dahlia’s zijn een onuitputtelijke bron van schoonheid. Durf dus te knippen.

Hoe plukken?

Dahlia’s, maar bij uitbreiding zowat elke bloem, pluk je het best ’s ochtends vroeg. De bloem heeft zichzelf goed volgezogen met water en is erg stevig. Je knipt de bloemen met een scherpe snoeischaar af om ze vervolgens meteen in een bakje met water te zetten. De oogstmandjes met bloemen leveren prachtige foto’s op, maar helaas komt dat niet de houdbaarheid van je boeket ten goede. Dahlia’s kunnen met gemak, en met de juiste zorgen, tot wel 2 weken blijven leven. Ververs wel regelmatig het water in de vaas, dat komt de levensduur ten goede.

Volg mij op @Angelo_Dorny voor meer tuinplezier.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier