De 7 voordelen van een boodschappenlijst

Met een boodschappenlijst kan je geld besparen. Het is heel eenvoudig een checklist waarop alles staat wat je nodig hebt, of wat je wil gaan kopen. Onze geldexperte Sara Van Wesenbeeck vertelt graag waarom een boodschappenlijst echt werkt en wat de voordelen zijn.

1. Je bespaart geld. Met een boodschappenlijst bij de hand koop je niets dat je niet echt nodig hebt. Wist je dat je met een lijst 25 tot 30 procent op je winkelkar kan besparen? Zonder moeite. Waarom werkt een boodschappenlijst echt? Daar heeft ook de wetenschap zich in verdiept: een boodschappenlijst is een ‘commitment device’. In het kort uitgelegd: de lijst verbindt je tot iets, en helpt je zo om je doel, niet meer uitgeven dan nodig, te bereiken.

2. Je vermijdt impulsaankopen. Zomaar wat in je shoppingtas laden, gewoon omdat je er op dat moment zin in hebt, behoort voortaan tot het verleden. Gedaan met impulsaankopen, kopen om te kopen, emo- en spijtaankopen!

3. Je eet gezonder. Omdat je je lijst vooraf opstelt, kan je slimmere en gezonde beslissingen nemen over wat je wel of niet eet. Volg je lijst, dan zal je in de supermarkt niet verleid worden om ongezonde keuzes te maken.

4. Je vermindert afval. Met je boodschappenlijst bij de hand koop je enkel de voedingsmiddelen die je ook echt gaat verbruiken. Door afval te beperken, draag je bij aan een beter milieu en bespaar je extra geld.

5. Je wint tijd. Nog snel even terug naar de winkel omdat je iets vergeten bent, behoort voortaan tot het verleden. Boodschappen doen zal ook veel minder tijd kosten. Pure tijdwinst dus, met dank aan je boodschappenlijst!

6. Je vindt rust in je hoofd. Door te noteren wat er in je hoofd zit, zoals de aankopen die je nog moet doen, maak je je hoofd leeg. Alles opschrijven creëert overzicht en brengt rust in je hoofd. Bovendien ben je minder gevoelig voor (dure) impulsaankopen als je met een leeg hoofd en zonder stress je inkopen doet.

7. Je bespaart op àl je aankopen. Mijn advies: Maak niet enkel een boodschappenlijst voor de supermarkt, maar ook voor je shoppingtrip naar de stad of naar het winkelcentrum, de meubelzaak, de plantenmarkt, en voor je online aankopen. Zo word je nergens verleid om meer te kopen dan nodig.

Is je boodschappenlijst klaar? Dan is er nog slechts één ding dat je moet doen om te besparen: koop in de winkel enkel wat op je lijst staat!

Schrijf nu in op mijnportemonnee.be voor (gratis) budgettips & volg me op Instagram via @mijnportemonnee.be voor meer nuttige budgettips

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier