De Nieuwe Lichting-winnaar ILA mag Werchter openen: “Dit is waar we van gedroomd hebben”

‘Leave me dryyyyy’: als u Studio Brussel-luisteraar bent, kunt u het ondertussen blindelings meebrullen. Sinds de 24-jarige Ilayda Cicek met ILA De Nieuwe Lichting won, wordt haar single grijsgedraaid. En dat dat laatste woord wel heel erg een straffe plaat van PJ Harvey echoot, mag geen toeval heten. Straks mag Cicek met haar potige gitaren The Slope op Rock Werchter openen, eerst passeerde ze langs onze microfoon.

Vorig jaar bracht je ‘Felt’ uit, een mini-album. Waar sta je nu? Werk je toe naar een fullalbum?

“We zijn momenteel uitgebreid aan het repeteren voor de zomer, maar thuis schrijf ik voortdurend, of we nu gaan opnemen of niet. We werken wel richting een plaat, maar vraag me nog niet wanneer dat er van komt. Live To Love , dat we net uitbrachten, is dan ook eerder een tussendoorsingle, denken we, want we zijn er nog lang niet uit of en hoe die op een plaat zou passen. We wilden er gewoon voor zorgen dat we voor de zomer wat nieuw materiaal lieten horen. Want Leave Me Dry gaat immers al mee van oktober. En verder zullen de concerten deze zomer ideaal zijn om te testen hoe het publiek op nieuwe songs reageert.”

In een recent interview vermeldde je hoe je slechte ervaringen had gehad met ‘witte invloedrijke cis-mannen in de muziekindustrie’.

“Het is als vrouw niet altijd gemakkelijk in een business die door mannen wordt overheerst. Ze proberen je heel snel in een bepaald hokje te duwen. Zo heb ik eens een afspraak gehad met een label, waarbij heel snel duidelijk werd dat mijn persfoto’s voor hen niet sexy genoeg waren. Als anderen dat zo willen doen, is dat helemaal oké maar bij ons is zo’n shoot geen prioriteit. En ik vond vooral dat de artiest zelf moet beslissen op welke manier zij zichzelf wilt presenteren, niet het label. Het was meteen een dikke ‘nee’ voor mij om met hen samen te werken. Ik was er eigenlijk niet echt goed van, dat dit nog altijd gebeurt. Dus ja, we zijn op de goeie weg, maar er is ook echt nog veel werk aan de winkel.”

Het is als vrouw niet altijd gemakkelijk in een business die door mannen wordt overheerst

Maar ondertussen gaat het voor ILA wel snel. Hoe beleef je dat?

“Soms is dat beangstigend. Zeker als ik alleen ben, vind ik het enger dan wanneer ik met de jongens en heel onze crew op weg ben. Dan is het eerder superopwindend, en overheerst het ongeloof. We zijn altijd een liveband geweest, hebben gewerkt om veel te mogen optreden, en als ik nu al die aanvragen zie binnenlopen; ongelofelijk. Ik ben heel gelukkig, dit is waar we allemaal van gedroomd hebben.”

Ook van Werchter?

“Natuurlijk droomt elke Belgische band er van om op Werchter te staan, maar daarom ben je daar niet voortdurend mee bezig. Ik ben al drie jaar met de jongens aan het samenspelen, en we proberen dat zoveel mogelijk van dag tot dag te doen: ‘welke shows zouden we deze maanden kunnen spelen?’ We hebben nooit durven nadenken over wat zou kunnen komen, laat staan over zo’n grote podia. Het is onvoorstelbaar zo vroeg in onze carrière al daar te staan.”

ILA speelt op donderdag 30 juni op The Slope in Werchter.

Onze tips voor Rock Werchter

1. Yumi Zouma

Aardige, lieve indiepop, straight from down under. Hebben al met Lorde getourd: een kwaliteitsstempel als geen ander. (Donderdag, 16.25 uur, The Slope)

2. Pearl Jam

Een huis van vertrouwen, altijd goed voor een concert vol classics. En geen frontman is aardiger voor zijn publiek dan Bompa Bariton Eddie Vedder. (Donderdag, 23 uur, Main Stage)

3. Turnstile

De nieuwste hardcoresensatie: gloedvol, knalhard, maar altijd melodieus en nooit gespeend van verrassende wendingen. Kijk niet op als er plots een flard latin tussen sluipt. (Vrijdag, 15.05 uur, The Barn)

4. IDLES

Punkers met het hart op de juiste plaats. Frontman Joe Talbot verwerkt live voor u zijn demonen, maar waakt er over dat u veilig bent in de moshpit. Check tophit Danny Nedelko, het nieuwe Iedereen is van de wereld. (Vrijdag, 15.35 uur, Main Stage)

5. Phoebe Bridgers

Langzaam is Phoebe Bridgers héél erg groot aan het worden. En dat is niet meer dan terecht, want met Strangers In The Alps en Punisher bracht de songschrijfster twee heel indrukwekkende platen uit. (Zaterdag, 16.35 uur, The Barn)

6. Keane

Niets nieuws, maar u kent alle hits, en wat is fijner dan die meebrullen in het zonnetje met een pint in de hand? (Zondag, 15.25 uur, Main Stage)

(coverfoto foto Francis Vanhee)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier