De ultieme tips van Bart Appeltans om rust te creëren in huis

Hebben jullie ook het gevoel dat na deze coronaperiode ons leven weer eens zo snel is opgestart? Terug werken op kantoor, familiefeesten worden hernomen, feestjes en werkgerelateerde recepties worden opnieuw georganiseerd, en al onze vrienden en familieleden willen terug massaal afspreken. Agenda’s lopen vol en de dagelijkse race tegen de klok zet zich bij de meeste mensen terug massaal in! Gelukkig kan je thuis wel zorgen voor een maximaal rustgevoel.

Corona bracht veel mensen een bepaalde sociale rust en zorgde ervoor dat we onze woning en onze tuin herontdekten, met nieuwe inzichten tot gevolg. Dat onze agenda’s nu weer overvol zijn, kan dan ook best confronterend zijn. En dat merk ik ook als ontwerper. “Ons huis moet een plek van rust zijn om te ontstressen en te ontspannen” is een veelvoorkomende vraag bij mijn klanten.

Gelukkig zijn er wel degelijk verschillende elementen in je woning die je kan aanpakken om een maximaal rustgevoel te kunnen creëren.

Mijn ultieme tips

1. Rommel uit het zicht brengt rust. Zorg er daarom voor dat je in iedere ruimte een dedicated place hebt voor die spullen die altijd maar blijven rondslingeren. Denk maar aan bijvoorbeeld een lade of een kast in de keuken waar de post, brillen en kleine spullen een plek kunnen krijgen. Zorg voor een magneetstrip voor kaartjes of tekeningen van de kinderen. Zo zorg je ervoor dat je keukeneiland, je kasten en eettafel vrij kunnen blijven van overbodige spullen.

2.Een interieur met een licht kleurenpalet , waarbij vooral kleuren toon op toon gebruikt worden, zorgt voor een meer rustgevende sfeer dan donkere kleuren en fellere contrasten. Denk bijvoorbeeld aan zachte wit, beige, greige en lichte aardse tinten. Natuurlijk kan een klein accent in kleur of contrasterend materiaal wel.

3. Verstrak je wanden door alles op één wand mee te verven in eenzelfde kleur. Deuren, ramen, plinten, radiators, opbouwleidingen, lijsten, … Alles in één kleur. Alle aparte delen vallen zo minder op, wat een veel rustiger geheel geeft.

4.Kies voor gordijnwanden . Twee kleine ramen in een gevel? Bekleed de volledige wand met stof, van vloer tot plafond. Je krijgt een haast etherisch effect en een enorm rustgevende vibe.

5.Rust en ontspanning linken we vaak met vakantie en wellness. Denk aan zuiderse badhuizen, authentieke huisjes op het strand en wandelingen in de weidse natuur . Materialen die we in deze omgevingen treffen roepen dan ook een gevoel van rust op in ons interieur. Denk aan gekalkte ruwere wanden, zachtere lichte marmers en kalkstenen, ruwe stenen of houten wanden. Een accent in je leefruimte, badkamer of slaapkamer kan de sfeer helemaal veranderen.

6.Creëer plekken in je woning die echt dienen om te ontspannen . Een bad op een originele plaats als in je mastersuite, of misschien in een dakpatio of binnentuin, een koffiehoekje met zicht op de tuin, een sfeervolle zithoek met open haard, geurdiffusers, sfeerverlichting en een muziekje op de achtergrond.

7. Selecteer enkele mooie stuks decoratie en doe de rest weg . (Te) Veel kleine spullen creëren onrust. Gebruik alleen planten in je interieur als je ze mooi groen en levend kan houden. Van een hoop halfdood groen in de hoek wordt niemand blij. Gedroogde pluimen of kunsttakken zijn een mooi alternatief. Maak jezelf niks wijs en kies voor datgene wat bij je past!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier