De zondag van Sven: “Elke dag romantiek? Bij ons niet, ook al vind ik dat wij een prima relatie hebben.”

Radiomaker Sven Ornelis staat elke week in De Zondag stil bij het kleine of het grote nieuws.

Weet je nog van die valentijn de vorig jaren? Toen de non-believers steevast zeiden: “Wij vieren valentijn nooit op 14 februari. Wij vieren valentijn elke dag.” Ik vond dat altijd een beetje bijzonder. Pas op, ik snap natuurlijk wel wat die mensen daarmee bedoelden. Ze wilden gewoon niet meedoen aan de commerciële mallemolen die valentijn toch wel is. Ze wilden ook geen papieren rode hartjes op hun bed strooien. Ze wilden geen bloemen, pralines, lingerie of parfum kopen in een winkel met ‘een voordelige valentijnsactie’. En ze wilden vooral geen ‘gezellige tête-à-tête’ boeken in een restaurantje waar koppeltje naast koppeltje naast koppeltje ‘intiem’ zit te dineren. Ik snap dat wel, valentijn was het feest van de commercie. Leve de oprechte liefde!

En ik vind het ook best een aantrekkelijke gedachte: maak van elke dag valentijn. Maak elke dag tijd voor elkaar, voor liefde en voor passie. Verwen elkaar zeven dagen op zeven. Maar toch denk ik: kan dat eigenlijk wel? Elke dag romantiek? Bij ons niet, ook al vind ik dat wij een prima relatie hebben. Dus soms is het hier thuis eens romantisch, maar we hebben ook wel eens knetterende ruzie, en meestal is het hier ‘gewoon goed’. Doordeweeks geluk. We hebben ook altijd wel iets aan ons hoofd. Het leven is hier geen feest van non-stop rozengeur en maneschijn. Eerlijk? Gelukkig maar! Elke dag papieren hartjes op ons bed? Ik mag het echt niet gedroomd hebben.

Daarom vraag ik mij oprecht af hoe die koppels die zogezegd “elke dag valentijn vieren” het voorbije jaar hebben beleefd? Elke dag samen hokken, nooit eens op restaurant kunnen of er een weekendje samen op uit, dat maakt het leven en de liefde vanzelfsprekend, maar al bij al weinig spannend. Daarom hoop ik dat zoveel mogelijk mensen van deze mooie zondag toch iets speciaals durven te maken. Geen dag als alle andere. Dat is een uitdaging. Geen idee hoe creatief jullie zijn, en het gaat mij ook niks aan, maar geniet er eens met volle teugen van. Want de liefde is nooit evident. Dus vier die Valentijnsdag nu maar eens een keertje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier