De Mol-watcher Renzo: “Is het de passieveling of de zenuwpees?”

Veel tijd om de dubbele executie van vorige week te verwerken krijgen de kandidaten van ‘de Mol’ niet, want in aflevering drie wordt een aantal van hen letterlijk de lucht in gekatapulteerd, bereiden Marzena en Annelies een inbraak voor en zorgt de test voor de zoveelste mindfuck. Tijd voor een grondige analyse. Ga samen met onze De Mol-watcher Renzo Verdonckt mee op zoek naar de identiteit van de meest besproken saboteur van Vlaanderen.

De (Klei)Mol en het Luchtkussen

(foto vier)
(foto vier)

Op de zesde dag van hun onvergetelijke reis in Zuid-Afrika mogen Annelies en Marzena het rustiger aan doen, terwijl de overige zes kandidaten bepalen welke twee van hen controlefreaks zijn en welke de ongeleide projectielen zullen worden. De proef wordt gespeeld aan een meer waar Robin en Hans als de controlefreaks plaatsnemen in een hutje. Daar vernemen ze van presentator Gilles De Coster dat zij moeten inschatten hoelang een medekandidaat doet over het oplossen van een raadsel. Ze hebben een klok ter beschikking. Een minuut staat gelijk aan 1000 euro. Elke 10 seconden gaat er 100 euro van af; net zolang tot er afgedrukt wordt. De speler die het raadsel moet ontrafelen, ligt bovenop een gigantische opblaasmatras op het meer en dient dus het antwoord te noteren voor Hans en Robin de tijd stilzetten. Wanneer dit gebeurt, wordt de kandidaat – door twee personen die op het luchtkussen springen – de lucht in gekatapulteerd om zo in het meer te belanden.

Eline gaat als eerste en krijgt de droedel { 1/4 L}. Hans ziet al snel het woord ‘kwartel’ (kwart L; snap je?). Na 30 seconden vliegt Eline de lucht in, maar haar antwoord is helaas verkeerd. Bertrand is de volgende die op het luchtkussen gaat liggen. Hij moet op een blad met kinderdoolhof achterhalen welke schakelaar een lamp doet branden. Snuggere Bertrand begint bij de lamp en heeft de oplossing in no-time gevonden, maar Robin en Hans beginnen bij de schakelaars en drukken wederom na een halve minuut af. Dat had meer kunnen zijn. Davey moet vierkanten tellen. Wanneer hij in het water is beland, blijkt zijn oplossing er ver naast te zitten. Toch wel vreemd voor een houtbewerker met een zeker meetkundig inzicht. Tot slot is pluimgewicht Sam aan de beurt. Hij krijgt eveneens een droedel. Maar noch hij noch de controlefreaks zien de oplossing. Hans en Robin drukken opnieuw na dertig seconden af, waardoor ook Sam geen geld weet te verdienen.

Van de 500 euro kunnen ze 1500 maken, als ze besluiten de rollen om te keren. Hans gaat op de opblaasmatras liggen. Hij moet een dier uit klei maken, dat Robin met een verrekijker moet herkennen. Bertrand, Eline, Davey en Sam schatten nu de tijd in. Eline drukt nogal laat af (waardoor er slechts 500 euro verdiend kan worden). Helaas ziet Robin een mol in boetseerwerk van Hans en geen pinguïn. Er is dus helemaal niets verdiend.

De Museumroof

(foto vier)
(foto vier)

Na een gezellige tijd in een plaatselijke kroeg, trekken de zes kandidaten naar het Natuur Historisch Museum van Kaapstad, waar Annelies en Marzena al drie uur in de weer zijn met het optekenen van veiligheidssystemen. Aan de twee dames de taak om de anderen via een oortje te begeleiden door het museum. Zij zitten in een busje en hebben zicht op de camerabeelden. Als volleerde dieven zullen Eline en de mannen drie voorwerpen moeten stelen. Dit zonder opgemerkt te worden door de bewaker, die om de 10 minuten een vaste controleronde maakt, en zonder een alarm te laten aflopen. Ze krijgen een uur de tijd.

Davey en Sam worden naar een siersteen gestuurd, die 500 euro waard is. Annelies dient de camerabeelden in de gaten te houden, maar valt al snel in een zwart gat. Heeft ze last van een offday? Gelukkig weet Marzena het hoofd koel te houden en gidst ze de kerels zonder veel moeite naar de juiste plek. Het lukt de beschonken grappenmakers Sam en Davey maar net om over laserstralen te stappen en de siersteen mee te nemen.

Eline en Bertrand doen er veel langer over om tot bij de plek te raken waar ze een gorillaschedel van 1000 euro moeten jatten. Ze volgen de richtlijnen van Marzena goed op en weten de bewaker te omzeilen. Eline vindt dat ze door op haar rug onder bewegingssensoren te bewegen sneller vooruit gaat (maar haar knieën steken daarbij gevaarlijk de hoogte in). Toch is het niet zij, maar Bertrand die na het bemachtigen van de schedel het alarm laat aflopen. Per ongeluk of doelbewust?

Robin en Hans gaan op zoek naar het duurste voorwerp: een vaas met waarde van 1500 euro. Zij kunnen op een haar na uit het zicht van de bewaker  blijven. Uit een constructie van draden weten de gefocuste heren de vaas probleemloos omhoog te tillen. Met nog maar enkele minuten op de klok keren ze terug naar Sam en Davey. Het viertal baant zich met hun gestolen antiquiteiten een weg naar buiten, waar ze opgewacht worden door een euforische Marzena en een vermoeide Annelies.

Wie Is De Afvaller?

(foto vier)
(foto vier)

De groep wordt verrast met een geschenk van hun spelleider: een modieuze bril. Gilles vertelt hierbij dat ze weldra de test moeten maken en dat ze hierbij liever laatst dan voorlaatst zullen zijn. Noch de bril noch zijn woorden maken hen op dat moment wat wijzer. Pas na het invullen van de twintig meerkeuzevragen over de Mol wordt alles duidelijk. Één voor één gaan de kandidaten tegenover Gilles zitten met de bril op. Alleen wie deze draagt, kan de kleur van zijn of haar scherm zien. De rest kan slechts de reactie van de kijker gadeslaan. Degene wiens scherm rood is, houdt de lippen stijf op elkaar en krijgt vervolgens een unieke kans om in het spel te blijven.

Aan een tafel in een aangrenzende kamer, moet de groep er achterkomen wie de afvaller is. Slagen ze hierin, dan gaat die persoon meteen weg en verdienen ze 3000 euro. Duiden ze echter de verkeerde aan, dan blijft de afvaller in het spel en moet de persoon met de op-één-na-laagste testscore naar huis. Al snel vallen de eerste beschuldigingen. Het viel op dat Annelies heel vreemd deed bij de eliminatie. De praatzieke Bertrand gedraagt zich aan tafel enorm zenuwachtig. Via stemming wordt beslist dat Annelies degene met het rode scherm is. Maar dat blijkt niet te kloppen! De pot blijft zo op 14.500 euro steken. Een volgende eliminatie onthult dat Marzena huiswaarts moet keren. Opmerkelijk is dat laatkomer Hans wederom de test overleeft.

Oordeel Na Aflevering 3

Iedere opdracht waar Eline bij betrokken is, eindigt in een fiasco. Ik moet zeggen dat ik de politievrouw toch wel hoger inschat, vandaar prijkt ze nog steeds bovenaan mijn verdachtenlijst. Aan Annelies had de groep helemaal niets bij de museumroof, maar kijkt de Mol passief toe? En terwijl Bertrand zich te verdacht lijkt te gedragen, is het Davey die onder de rader vliegt.

Denk jij het al zeker te weten? Deel hieronder je kennis of ga naar wieisdemol.be!

Lees ook: Review aflevering 1.

Lees ook: Review aflevering 2.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier