Derde seizoen van consumentenprogramma Factcheckers gaat van start: “Ik trek soms grote ogen”

Aanstaande dinsdag keert ‘Factcheckers’ terug op Eén. Britt Van Marsenille, Jan Van Looveren en Thomas Vanderveken gaan in dit derde seizoen onverminderd door met hun missie: checken wat er klopt van de vele berichten, beweringen en weetjes die we dagelijks over ons heen krijgen.

Britt, Jan en Thomas zetten opnieuw alles op alles voor Factcheckers : ze gooien meer dan ooit hun eigen lichaam in de strijd als proefkonijn en voeren zelf de strafste tests uit. Het trio gaat ook nu weer undercover om feiten te checken en onderzoekt enkele van de meest gestelde vragen van de kijkers. Worden lakens in hotels voor elke nieuwe klant ververst? Wordt soep echt zuur tijdens een onweer? Kan je gemakkelijk geld stelen met het systeem van contactloos betalen? Het zijn maar een paar van de vragen waarop ze dit seizoen een antwoord proberen te vinden.

Eerst en vooral: mijn beste wensen voor 2022, Britt! Wat mogen we je toewensen?

“Het is een vrij groot cliché, zeker in deze tijden, maar een goede gezondheid staat toch wel op plek 1. En dat alles in mijn privéleven mag gaan zoals het nu gaat. Dan ben ik een heel gelukkig mens.”

Op professioneel vlak gaat het ook niet slecht. ‘Factcheckers’ keert terug voor een derde seizoen. Na ‘Voor hetzelfde geld’ is dit programma toch ook al een klassieker geworden.

“Dat is tof om te horen. We proberen er ook echt altijd een mooi en interessant programma van te maken, met per aflevering drie uiteenlopende thema’s. Eentje is vaak maatschappelijk geïnspireerd, zoals onze reportage over het rijbewijs in onze eerste aflevering. Ik viel bijna van mijn stoel toen de resultaten van dat onderzoek binnenliepen. Schrijnend is het! In elke aflevering zit ook wat entertainment. Zo onderzoeken we of het mogelijk is om waar voor je geld te krijgen in een all you can eat -restaurant. En nog in aflevering 1 gaan we na of hotellakens wel na elk hotelbezoek ververst worden. Daar ben ik heel naïef ingestapt. Uiteraard verversen ze die lakens, dacht ik. Ik kan je verklappen dat ik daar toch grote ogen heb getrokken.”

Bij sommige reportages weet ik zelf niet wat er mij te wachten staat

Je werkt ondertussen al bijna tien jaar samen met Jan en Thomas. Je merkt als kijker heel goed hoe jullie op elkaar ingespeeld zijn.

“Voor ons is die hele opnameperiode en dat zijn toch acht of negen maanden per jaar enorm plezant. We zijn zo’n goed team. Vaak hebben we maar één woord of één blik van de ander nodig om te begrijpen wat de ander denkt of vindt. De scènes waar we alle drie in zitten, zijn daarom ook altijd razendsnel ingeblikt. Bij sommige reportages weet ik zelf niet wat er mij te wachten staat. Zoals bij de reportage over het rijbewijs. Dan regelt Jan alles achter de schermen, in samenwerking met de redactie. Dat zijn voor mij de leukste items.”

Hoe kiezen jullie de items die aan bod komen? Op basis van inzendingen van kijkers?

“Vaak wel. Op onze oproep aan het einde van vorig seizoen werd massaal gereageerd. Daar zit echt vanalles tussen. Zoals: vrouwen die ongesteld zijn, kunnen geen mayonaise maken. Klopt dat? We gooien al die items in een WhatsApp-groep en daaruit distilleren we de thema’s. Belangrijk is dat we steeds een sluitend antwoord kunnen geven. En dat het boeiende televisie oplevert.”

‘Factcheckers’ is voor jou een belangrijk programma. Als dit ooit wegvalt, is het dan paniek?

“Dat zou ik heel jammer vinden, maar er zijn zoveel andere leuke dingen die ik nog kan doen. Ik heb een kinderboek geschreven, ik maak radio en podcasts. Ik vertrek nu trouwens voor twee maanden naar het buitenland. Mijn lief heeft Panamese roots en door corona hebben we zijn familie al zo lang niet meer gezien. In maart komen we terug en dan zien we wel weer wat het professionele leven brengt.”

‘Factcheckers’, vanaf 4 januari elke dinsdag om 20.35 uur op Eén.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier