Dina Tersago: “Ik zie het als mijn taak om me in te zetten voor goede doelen”

Binnenkort gaat op VIER het tweede seizoen van Blind Gekocht op antenne, met in de hoofdrol zeven zeer zenuwachtige koppels én Dina Tersago. Voor de sympathieke presentatrice belooft het weer een interessant tv-jaar te worden, maar “er is meer dan enkel televisie en entertainment”. Als ambassadrice van vzw Mamas for Africa hoopt Dina dit jaar nog af te reizen naar Oost-Congo om lokale vrouwen te steunen in hun strijd tegen geweld en uitbuiting.

 

In een schattig klein ontbijtbarretje in het centrum van Mechelen verslindt Dina Tersago een koppel spiegeleieren. De presentatrice heeft net een buikgriepje verslagen en kan een stevig ontbijt goed gebruiken. De onderwerpen die ze tijdens ons ontbijtinterview aansnijdt, blijken al even stevig, al beginnen we bij haar meest actuele bezigheid: tv-maken.

Er komt binnenkort een nieuw seizoen van Blind Gekocht (VIER) aan. Vorig jaar was dat toch één van de verrassingen van het Vlaamse tv-landschap.

Het blijft natuurlijk een zot idee: al je geld aan een productiehuis overhandigen in de hoop uiteindelijk in je droomhuis te belanden. Maar af en toe moet je in je leven eens iets zots doen (lacht). Daarom kijken de mensen ook zo graag. Vorig seizoen liep het gelukkig altijd goed af. Ieder koppel was uiteindelijk tevreden met het huis dat we voor hen kochten en opknapten. De zeven koppels van dit seizoen trekken zich wel op aan die gedachte, ook al schrikken ze allemaal wanneer ze hun huis in de oorspronkelijke staat zien. De stress slaat dan duidelijk toe. Goed nieuws voor hen is dat we alle huizen nog in 2019 hebben kunnen kopen, waardoor ze nog allemaal recht hadden op de woonbonus. Momenteel zitten we nog volop in de verbouwingsfase, maar binnenkort wordt het eerste huis opgeleverd. Met andere woorden: dit is een hele spannende periode.

Ik panikeer niet meer als ik een gat in mijn agenda heb.”

Ik ga ervan uit dat je binnenkort ook weer begint aan een nieuw seizoen van Boer zkt Vrouw. Kijk je daar naar uit? Dat houdt toch altijd weer veel reizen in.

Het is eigenlijk nog niet beslist of Boer zkt Vrouw wel terugkomt. Daar zitten we binnenkort over samen, dus veel kan ik daar nog niet over zeggen.

De afgelopen twee jaar heb je als freelance tv-maker gewerkt, zonder vast contract bij een zender. Is het soms lastig om in onzekerheid te leven?

Dat valt best mee. Ik panikeer daar niet meer over als ik een gat in mijn agenda heb. Tot nu toe heb ik trouwens altijd wel werk gehad en er zal ook altijd wel iets komen. Soms volgen de tv-projecten elkaar in snel tempo op, soms gaat het iets langzamer. Maar ik ben altijd wel in gesprek met interessante mensen, plant altijd wel wat zaadjes en ga altijd proactief op zoek naar werk. Sowieso moet je als tv-maker heel flexibel zijn. Als Boer zkt Vrouw er nog komt, dan moet ik snel tijd vrij kunnen maken. Dat hoort er nu eenmaal bij.

Naast tv-werk hou je je ook bezig met enkele goede doelen. Zo ben je het gezicht van Mamas for Africa. Wat doet die organisatie?

Mamas for Africa is een vzw die vrouwen in Oost-Congo ondersteunt. Die regio is wereldwijd één van de meest onveilige gebieden voor vrouwen. Ze krijgen er dagelijks te maken met seksueel geweld, verkrachtingen en verminkingen. Vaak worden ze nadien ook verstoten door hun familie en worden zo dus twee keer slachtoffer. Die regio is zo ontwricht dat vrouwen elke dag in angst leven om misbruikt te worden. Dat is niet leven, maar overleven voor die vrouwen. Mamas for Africa ijvert daar voor gelijkheid tussen man en vrouw, identificeert slachtoffers, biedt medische en psychologische hulp, zodat die vrouwen ooit weer kunnen terugkeren naar de maatschappij. Ik ben er zelf overigens nog niet geweest, maar het is wel de bedoeling om er zo snel mogelijk naar toe te gaan. Dat geeft me wel een dubbel gevoel: ik wil geen ramptoerist zijn, maar als gezicht van die vzw moet ik natuurlijk wel weten wat er zich daar allemaal afspeelt. Ik wil het ook zelf graag zien. Hoe die mensen daar het verschil proberen te maken. Ongetwijfeld zal dat een heftige reis worden, maar dat mag ik eigenlijk niet zeggen. Wat die vrouwen daar meemaken, dat is pas heftig.

BV’s worden vaak gevraagd om meter of peter te worden van een goed doel. Hoe sta jij daar tegenover?

Ik zie het als mijn taak om mij in te zetten voor enkele goede doelen. Als je via je bekendheid de mogelijkheid hebt om een bepaald goed doel onder de aandacht te brengen, dan moet je dat doen. Televisie en entertainment zijn leuk, maar er zijn belangrijkere dingen in het leven.

Wie Mamas for Africa wil steunen, kan via www.mamasforafrica.be een gift doen. Storten kan op rekeningnummer BE21 7330 4774 0703.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier