Topper: de nieuwe DOOM is bruut, opzwepend en dé verrassing van 2016

De eerste Doom is na 23 jaar nog steeds het toonbeeld van de perfecte shooter. Het lijkt gekkenwerk om dat in 2016 te willen evenaren… maar het team van id Software is erin geslaagd, en levert met Doom 2016 de grootste game-verrassing van 2016 af.

Het zag er niet goed uit voor deze Doom-revival: de eerste trailers maakten geen indruk, de multiplayer beta was geen schot in de roos, en het team was ook al jaren aan de game bezig. Er was dus scepsis, maar die is volledig ongegrond. Deze Doom is alles wat een shooter moet zijn: razendsnel, bruut en een ware rush om te spelen.

doom-2016_005

Je crosst met de ‘Doomguy’ als een dodelijk Energizer-konijn door levels om hordes aliens neer te knallen, en dat doe je met een uitgebreid wapenarsenaal. De gevechten zijn zo ontworpen dat je zowat ieder wapen goed leert gebruiken, en ook volop geniet van ‘glory kills’. Als een alien fel verzwakt is, kan je zo’n speciale finishing move op hem loslaten, en dat ziet er zo uit:

1463928922_3

Per vijand zijn er verschillende types, en het blijft na uren spelen echt zalig om deze kills te scoren. Na een tijd voelde ik me oppermachtig, en besefte ik dat weinig recente games me zo’n adrenalinekick hadden gegeven. Wanneer het stil is na de oorverdovende kogelregen, is één ding duidelijk: deze game is badass.

Complexe levels

Tussen de gevechten door kan je ook de complexe levels verkennen, en upgrades verzamelen. Vergis je niet: dit is geen Call of Duty met saaie maps vol gangen: je kan vaak meerdere kanten uit, en er zijn veel geheime paden of andere verborgen plekken in de levels. Verkennen wordt beloond, want de items die je vindt zijn echt nuttig. Zo kan je extra functies voor je wapens vinden, of je pak sterker maken.

18-5-doom7

Het motto van deze Doom is ‘rip & tear, til it’s done’, en zo’n eenzijdige missie voelde nog nooit zo goed aan. Toen ik de eindbaas op de knieën had gekregen, had ik meteen zin om opnieuw te beginnen op een hogere moeilijkheidsgraad. Doom 2016 is opzwepend, bruut, meedogenloos en vooral: onweerstaanbaar leuk. Onverwacht komt deze bovenaan onze favoriete games van het jaar. Spelen!

Score: 9/10

+ Razendsnelle gevechten
+ Complexe maps vol geheimen
+ Game neemt zichzelf niet serieus
+ Heerlijke wapens
+ Opzwepende muziek

– Iets te lang

Doom zit vol geheimen, en neemt zichzelf -gelukkig- niet serieus.
Doom zit vol geheimen, en neemt zichzelf -gelukkig- niet serieus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier