Ontbijtbabbel met actrice Ella-June Henrard: “Ik heb een heel leerzaam jaar achter de rug”

Fair Trade (vanaf morgen op tv), Mijn Slechtste Beste Vriendin (sinds vorige week op Streamz), De Kraak (binnenkort bij VTM): Ella-June Henrard rijgt de hoofdrollen moeiteloos aaneen. En ook bij onze noorderburen staat de ravissante actrice hoog aangeschreven. “Op die eerste lockdown na was 2020 ‘retedruk’. Fijn dat er zoveel werk was, maar ik moest nu toch even de pauzeknop indrukken.”

Eindelijk is het zover. Fair Trade , topfictie van eigen bodem, verhuist van streamingplatform Streamz naar VTM en wordt zo beschikbaar voor het grote publiek. Dat de (corrupte) politiereeks een absolute aanrader is, bewijzen de cijfers: Fair Trade stond op nummer 2 van best bekeken (inter)nationale series van 2020 op Streamz. Dat verdient een applaus en in niet-coronatijden ook een uitgebreid ontbijt. Maar omdat digitaal veel veiliger is, ontbijten Ella-June Henrard en ikzelf elk in onze eigen bubbel en verloopt onze ontbijtbabbel via Zoom.

‘Fair Trade’ komt nu eindelijk op ‘gewone’ televisie. Is het niet vreemd om daar twee jaar na de opnames nog over te praten?

Ja, toch best gek. Ik heb gisteren de eerste twee afleveringen nog eens herbekeken. Ik had de reeks wel al eens gezien voordat het op Streamz kwam, maar dat is ondertussen ook alweer een half jaar geleden. Het was dus wel nuttig om nog eens herinnerd te worden aan die reeks. Even mijn geheugen opfrissen. Leuk, want dan komen plots ook weer veel herinneringen boven.

En wat vond je van die eerste twee afleveringen? Ik moet bekennen dat ik ze gisteren pas voor het eerst gezien heb. Ik was best onder de indruk.

Ik vind het altijd wel lastig om naar mezelf te kijken. Ik moet nog leren om objectief te kijken. Maar vaak word ik afgeleid, of verrast, door bepaalde scènes. Je denkt dat je een superzware scène aan het spelen bent, maar wanneer je het dan op beeld ziet, komt dat helemaal niet zo over. Of andersom ook: ik weet dat ik tijdens bepaalde scènes al afgeleid aan de lunch dacht en om de een of andere reden ziet het er dan toch goed uit. Ik was trouwens wel heel blij en aangenaam verrast dat er op Streamz al zo waanzinnig veel gekeken is naar Fair Trade . Het was de eerste keer in mijn carrière dat mijn telefoon zo roodgloeiend stond, dat ik zoveel berichtjes kreeg via sociale media. Fair Trade is ook gewoon een leuke reeks, die makkelijk wegkijkt, met donkere humor. Ideaal in coronatijden.

Ook een reeks met een topcast. Waar jij dus ook deel van uitmaakt. Je bent tegenwoordig zelf een grote naam.

Ik sta daar echt wel tussen veel grotere kleppers. Dat was wel een cadeautje. Mijn personage moet in Fair Trade haar mannetje staan in een bende macho’s. En tijdens de opnames voelde dat ook zo aan: ik voelde me een jonge actrice tussen allemaal klasbakken. Het was een grote eer om deze reeks mee te mogen dragen.

Je bent momenteel ook te zien in ‘Mijn Slechtste Beste Vriendin’ op Streamz, en straks ook nog in de VTM-reeks ‘De Kraak’. Je bent met andere woorden heel zichtbaar in 2021. Heb je wel eens last van je bekendheid?

Ik blijf dat wel een heftig deel van de job vinden. Toen Fair Trade op Streamz verscheen, hingen er overal in Antwerpen gigantische pancartes van mij en mijn collega’s. Dat is toch heel even schrikken, al hoort dat bij het vak. Maar uiteindelijk valt het allemaal nog wel mee met mijn bekendheid. In mijn eigen bubbel merk ik daar weinig van. En in coronatijden kan ik toch niet buitenkomen, ik blijf gewoon lekker onder mijn steen liggen. (lacht)

Aan je palmares te zien, blijf jij helemaal niet lekker liggen. Integendeel, je zult het wel heel druk hebben gehad.

Retedruk! Behalve in de eerste lockdown uiteraard. Ik heb in Nederland een hele lange productie gedaan, van de dramareeks Swanenburg . Daarvoor moest ik constant naar Amsterdam reizen. Op zich geen probleem, maar door corona was er plots een overlapping met Mijn Slechtste Beste Vriendin , waardoor ik in de zomer aan twee reeksen op hetzelfde moment werkte. Ik had ooit al eens gezworen dat nooit meer te doen, maar ik had nu geen andere keuze. Het was echt gekkenwerk en na de opnames heb ik even de pauzeknop moeten indrukken. Zo pittig was het allemaal.

Aan de andere kant ook wel een luxe om zoveel werk te hebben, zelfs in deze tijden.

Absoluut, ik mag ook echt niet klagen. Maar het is wel heftig, zeker met al die coronamaatregelen.

Tijdens de eerste lockdown moest ik echt afkicken van het werk.

Hoe heb jij 2020 beleefd op persoonlijk vlak? Je bent een jonge vrouw van 27, hoe ging je om met het gebrek aan feestjes, vrienden, …? Een verloren jaar?

Zo zou ik het zeker niet noemen. 2020 heeft me bijzonder veel inzichten opgeleverd. Tijdens de eerste lockdown moest ik echt afkicken van het werk. Ik probeerde mijn dagen te vullen met soep te maken voor vrienden en kennissen en kennissen van kennissen. Ik merkte dat ik iets wilde betekenen voor andere mensen. Natuurlijk heb ik het zelf ook wel eens moeilijk gehad, maar ik vond het toch een heel leerzaam jaar.

Je bent iemand die gek is op reizen. Frustreert je dat dan niet, dat dat niet meer kan?

Vlak voor de lockdown heb ik nog een lange reis gemaakt, te paard door de Andes, gevolgd door een maand in Ecuador en een duikvakantie op de Galapagoseilanden. Daar ben ik nu superdankbaar voor, dat ik dit nog heb kunnen doen. Zulke bestemmingen zullen niet meer voor de nabije toekomst zijn, maar daar kan ik me ook wel bij neerleggen. Reizen dichterbij huis is misschien wel echt het ‘nieuwe normaal’.

Wat doe jij als eerste wanneer corona verdwenen is?

Ik geloof niet dat corona in één keer opgelost zal zijn. Ik vrees dat dat met mondjesmaat zal gaan. Ik weet ook niet of we wel ooit teruggaan naar de situatie van voor corona. Staan we straks nog op muziekfestivals als Tomorrowland tegen elkaar aan te zweten? Ik durf daar niet van te dromen, anders word ik misschien wel teleurgesteld. Dus grootste plannen heb ik niet, maar ik ga wel heel veel vrienden heel hard knuffelen en kussen. Dat mis ik toch het meeste.

 

‘Fair Trade’, vanaf morgen elke maandagavond om 21u45 bij VTM.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier