Actrice Charlotte De Bruyne: “Op mijn 33ste heb ik een betere balans gevonden, tussen niet te veel willen en toch een gezonde ambitie te houden.” (foto SB)

Actrice Charlotte De Bruyne: “Lang getwijfeld om mee te doen aan De Slimste Mens”

Met een hoofdrol in de langverwachte verfilming van ‘Het Smelt’, een recente samenwerking met de broers Dardenne en een dragende rol in de politiereeks ‘Juliet’ (ergens in 2024 op tv) is de carrière van Charlotte De Bruyne plots in een stroomversnelling geraakt. En alsof dat allemaal nog niet spannend genoeg was, strijdt ze morgen om de titel van ‘De Slimste Mens ter Wereld’.

In de lobby van een nogal chic Brussels hotel heb ik een afspraak met Charlotte De Bruyne (33), bekend van De twaalf, Grond, Niet Schieten, Vriendinnen, … Straks komen daar nog Het Smelt en Juliet bij, waarin De Bruyne de hoofdrol speelt. Professioneel gaat het haar dus voor de wind. “En dat maakt me supergelukkig. Het is heerlijk om te doen wat je wil, en in mijn geval is dat een personage vormgeven, uitdiepen, lagen toevoegen. Met Het Smelt en Juliet krijg ik die kansen nu. Ik mag nieuwe uitdagingen aangaan in een job die ik al een tijdje doe. Dat geeft me energie om meer risico’s te durven nemen. Het is heerlijk om te voelen dat je groeit.”

Ik wilde je eigenlijk vragen wat je gelukkigste momenten zijn, maar ik denk dat je het antwoord net gegeven hebt. Misschien dit dan: hoe ziet jouw zondagochtendroutine eruit?

“Op zondagochtend lig ik in bed met mijn man en tussen ons in onze dochter, die dan een uurtje op haar iPad mag. We proberen haar schermtijd te beperken en dat lukt ons op weekdagen uitstekend. Maar op zondag mag ze even tussen ons in op de tablet. Eigenlijk vind ik dat zalig; dat is een heel leuk ritueeltje geworden. Met die cartoonachtige geluidjes in bed probeer ik dan nog even te slapen.”

Tijd voor de zondagse biecht: waar bezondig jij je aan?

“Ik vind niet dat ik veel zondig. Ik geloof ook niet zo in zonden. Ik ben misschien wel gulzig in mijn werk, maar daar voel ik me absoluut niet schuldig over. Waar ik wel over struikel, is als ik iemand teleurstel. Daar ben ik wel veel mee bezig. Je wil er dan zijn voor iemand, maar soms lukt dat even niet. Maar verder denk ik dat ik best een oké mens ben. (lacht)

Die gulzigheid in je werk, daar loop je toch al lang mee. Ik kan me herinneren dat je ooit met enorme ambities worstelde.

“Toen ik pas begon als actrice, en vrij snel in mijn carrière een Ensor won, zeiden mensen tegen me: België zal snel te klein worden voor je. Dat was natuurlijk als compliment bedoeld, maar daar heb je eigenlijk niks aan. Ik werd opgezadeld met een gevoel dat ik effectief zo snel mogelijk naar het buitenland moest. Terwijl ik nu weet dat het oké is wanneer dat niet gebeurt. België is totaal niet te klein voor me. Maar ik was wel vatbaar voor zulke opmerkingen. Op mijn 33ste heb ik een betere balans gevonden, tussen niet te veel willen en toch een gezonde ambitie te houden. Ik heb meer die surfersmentaliteit van ‘go with the flow’. Ik heb bijvoorbeeld nog geen nieuwe filmopdrachten in het vooruitzicht, maar ik heb geleerd om daar niet meer over te flippen.”

“Ik ben 33 nu en heb mijn shit iets meer together

Morgen zien we je in de eerste aflevering van ‘De Slimste Mens ter Wereld’. Heeft Erik lang moeten bedelen om je in die stoel te krijgen?

“Ja, want ik vond dat heel griezelig. Best veel mensen vinden dat, maar ik quiz gewoon echt niet graag. Het is griezelig om door de mand te vallen en misschien wel dom over te komen. Bovendien heb ik het moeilijk om show te verkopen als mezelf; ik vind het makkelijker om een personage te spelen.”

Waarom zeg je dan ja?

“Om Het Smelt te promoten. Anders zou ik nooit meegedaan hebben, dat zeg ik heel eerlijk. Bovendien wil ik wel iets meer durven dan vroeger. Had Erik me dit vijf jaar geleden gevraagd, had ik sowieso nee gezegd. Maar ik ben 33 nu en heb mijn shit iets meer together. Voor mij is dit dus heel gedurfd. Met andere woorden: ik ben trots op mijn deelname.”

‘Het Smelt’, de verfilming van Lieze Spits meesterwerk, komt over een dag of tien in de bioscoop. Een mijlpaal in je carrière?

“Ja, absoluut! Ook daar ben ik supertrots op. Zulke rollen kom je in Vlaanderen niet vaak tegen. Maar ik was hier zo klaar voor, ik had hier zoveel zin in. Dit was iets wat ik nog nooit had mogen spelen, een personage dat de tegenpool is van mezelf. Dat deed heel veel deugd, een cadeau was het. En het resultaat is fantastisch. De spanning van het boek is in de film geraakt. Alle lof daarvoor aan Veerle Baetens, die de sprong gemaakt heeft als regisseur en dat ongelooflijk goed heeft gedaan.”

In 2024 speel je de hoofdrol in de politiereeks ‘Juliet’. Smaakt dat naar meer, die hoofdrollen?

“Ik hoef niet elk jaar een grote rol in een tv-reeks of film, maar ik ben er nu wel een beetje verslaafd aan. (lacht) Ik blijf toch nog wat rusteloos en tegelijkertijd denk ik dat dat niet erg is. Mijn thuis is sowieso altijd theatergezelschap Ontroerend Goed en met hen ga ik binnenkort weer op pad. Vorig jaar hebben we in New York gespeeld, in 2024 gaan we met onze voorstelling naar Sydney. Leuke en spannende vooruitzichten dus!”

‘De Slimste Mens ter Wereld’, vanaf morgenavond om 21.15 uur op Play4.

‘Het Smelt’, vanaf woensdag 25 oktober in de bioscoop.

Zelfgeschreven tv-reeks

“Samen met Anemone Valcke, mijn beste vriendin, heb ik lange tijd aan een eigen tv-reeks No Hard Feelings geschreven. Dat scenario was grotendeels ontwikkeld en hebben we aangeboden aan enkele zenders, helaas zonder resultaat. Voor ons was dat iets nieuws dat we deden, een nieuw pad dat we op gingen. Dat er voorlopig niks is uitgekomen, zie ik niet als falen of als verloren tijd. Er ligt nu veel materiaal klaar, dat we nu misschien even moesten loslaten om het later nog een keer op te pikken en aan te passen. Die ervaring heeft me ook niet ontmoedigd; ik blijf schrijven, al is het nu aan een ander project.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier