Robert Van Impe, aka internetfenomeen Average Rob: “YouTube blijft mijn focus en mijn prioriteit. Ik wil zeker nog wel dingen voor televisie doen, maar ik vind het aangenamer om alles zelf in de hand te hebben.” (foto SB)

Ontbijtbabbel met YouTuber Average Rob: “Ik wil kunnen leven van mijn job, ik hoef niet rijk te worden”

Robert Van Impe, beter bekend als Average Rob, kickt op avontuur. In 2023 voltooide de populaire YouTuber een Iron Man, twee weken geleden waagde hij zich aan een veldrit en vorige winter legde hij in Groenland nog even een langeafstandswandeling van 164 kilometer in de vrieskou af. Het verslag van die berekoude expeditie is vanaf morgen te zien op Play4. Oh ja, in februari volgt zijn grootste avontuur tot nu toe: Average Rob wordt dan voor het eerst papa.

Average Rob is een heus internetfenomeen. Met 429.000 abonnees is de sympathieke Overijsenaar een van ‘s lands populairste YouTubers. Vanaf morgen breekt hij ook helemaal door op nationale tv, als een van de acht BV’s die zich in de vrieskou van Groenland aan een extreme uitdaging wagen: de Arctic Circle Trail, een langeafstandspad van 164 kilometer door een ongerept en desolaat arctisch gebied, bij temperaturen tot -35 graden Celsius. Maar voordat we het over dat avontuur hebben, wil ik eerst van hem weten hoe zijn ideale zondag eruitziet.

In je webshop vind ik T-shirts en hoodies van de ‘Koffiekoekenclub’. Mag ik ervan uitgaan dat jouw ideale zondag met koffiekoeken begint?

“Sowieso! Elke zondag eten we koffiekoeken, dat is onze guilty pleasure. En ’s avonds eten we altijd frieten. Voor ons is de zondag een simpele Vlaamse dag. Overdag binge ik samen met mijn vriendin graag wat tv-programma’s. We zijn nog niet zo lang geleden aan Friends begonnen. Die reeks had ik nog nooit gezien. Maar ik kan er wel van genieten: hersenen uit en even lachen met simpele grappen.”

Met wie zou jij graag een zondag doorbrengen?

“Met mijn jeugdheld Jean-Claude Van Damme. Mijn vriendjes waren vroeger altijd fan van Spiderman en Batman; ik keek naar films met The Muscles from Brussels. Met hem zou ik graag eens koffiekoeken eten.”

Goeie keuze! Tijd voor de biechtstoel nu: waar bezondig jij je aan?

“Goh, ik ben niet katholiek opgevoed, dus ik ken al die zondes niet. (denkt na) Ik heb iemand bezwangerd zonder getrouwd te zijn. Is dat een zonde? In ieder geval word ik in februari voor het eerst papa.”

Bezorgt dat je een lichte vorm van paniek?

“Nee, helemaal niet. Ik ben al heel lang samen met mijn vriendin, sinds mijn achttiende. Op mijn dertiende was ik al verliefd op haar. Ze was lang de highschool sweetheart die ik nooit kon krijgen. Toch is het me gelukt. En als je al zo lang samen bent, dertien jaar ondertussen, en je hebt samen een huis gekocht, dan is het logisch om op een gegeven moment na te denken over kinderen. De vraag was altijd: wanneer? Ik heb het steeds wat uitgesteld, omdat er steeds meer werk op me afkwam. Maar het ziet er niet naar uit dat de agenda’s minder druk zullen worden de komende jaren. Dus zijn we er maar aan begonnen. Het was eigenlijk ook meteen raak. Ik was aan het trainen voor de Iron Man, dus ik was in topvorm. Hopelijk heeft onze baby dus topgenen. (lacht)

Die topvorm etaleer je ook in ‘De Expeditie: Groenland’, vanaf morgen op Play4. Heb je getwijfeld om aan zo’n avontuur te beginnen?

“Het klonk als een geweldig voorstel, maar ik heb er toch vrij lang over getwijfeld. En dan vooral over de planning. Zo’n reis van twee tot drie weken, met nog een week stage in Noorwegen, botste een beetje met mijn planning. Maar de uitdaging vond ik geweldig. En zoiets zou ik nooit zelf organiseren. Bovendien vind ik het altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Er zijn onderweg heel wat verrassende vriendschappen ontstaan. Dé persoon van de reeks voor mij – en ik hoop dat dat ook zo op tv overkomt – is advocaat Sven Mary. Hij komt in eerste instantie misschien wat grumpy over, maar hij is zo leuk, menselijk en authentiek.”

“Ik dacht dat ik mijn gsm het hardst ging missen, maar dat bleek goed mee te vallen”

Ik heb heel de reeks al gezien: jullie hebben flink afgezien.

“Onze week stage in Noorwegen was nog niks in vergelijking met Groenland. Iedereen heeft daar afgezien, vooral de eerste drie dagen wanneer je aan alles nog moet wennen. Niemand is het gewend om bij temperaturen van dertig graden onder nul te slapen. Maar ook andere basisdingen waren niet evident: plassen, water drinken, eten, … In het begin dacht ik zelf ook: waar is de fun? Maar dan plots merk je dat je ook kunt genieten. Van ongelooflijke landschappen bijvoorbeeld. Het leek wel een andere planeet. En van het feit dat je onbereikbaar bent. Ik dacht dat ik mijn gsm het hardst ging missen, maar dat bleek goed mee te vallen.”

Je bent vooral bekend als YouTuber. Betekent ‘De Expeditie: Groenland’ jouw grote doorbraak op tv?

“Zo zie ik het in ieder geval niet. YouTube blijft mijn focus en mijn prioriteit. Ik wil zeker nog af en toe dingen voor televisie doen, maar ik vind het aangenamer om alles zelf in de hand te hebben. Ik heb ook al heel veel tv-aanbiedingen gehad, maar ik verkies de vrijheid van YouTube.”

Zelfs als dat betekent dat je daar niet zoveel geld mee verdient?

“Met die YouTube-video’s verdien ik helemaal niks. Dat kost allemaal geld. En daarom verkoop ik T-shirts, hoodies, petten en kousen via mijn webshop. Kijk, ik ben een entertainer pur sang; mijn doel is altijd geweest om mensen te doen lachen en daar mijn job van te maken. Ik wil kunnen leven van mijn job, mijn doel is niet om rijk te worden. Ik zoek gewoon manieren om mijn passie te financieren. Als ik mijn ziel zou verkopen, zou ik makkelijk rijk kunnen worden, maar geld is niet mijn drijfveer. Ik koop geen Gucci of Versace. Kijk naar wat ik draag: twee jaar oude sneakers, een broek die ik heb gekregen, een pull van mijn eigen merk. Een goed leven betekent voor mij dat ik mensen blij kan maken.”

In ieder geval ben je nu wel echt een BV. Kun jij eigenlijk nog door een drukke winkelstraat wandelen zonder aangeklampt te worden?

“Nee, dat lukt niet meer, maar dat vind ik ook niet erg. Ik weet dat als ik buitenkom de kans bestaat dat er mensen op me afkomen; daar ben ik wel op voorbereid. Als me dat een BV maakt, dan ben ik een BV, maar toch voel ik me zo niet. Ik ben gewoon iemand die graag video’s maakt.”

‘De Expeditie: Groenland’, vanaf morgen elke maandagavond om 21.15 uur op Play4 en GoPlay.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier