Bart Appeltans, Vlaanderens bekendste interieurgoeroe: “Ik hoop ooit nog een nieuw, eigen interieurprogramma te krijgen, waarin ik terug eigen ontwerpen kan tonen aan de kijkers. Dat zou ik een prachtige verwezenlijking vinden.” (foto SB)

Bart Appeltans: “Ik blijf een interieurarchitect. Voor tv-maker heb ik niet gestudeerd”

Met ‘De Verraders’ op zondagavond en het nieuwe seizoen van ‘Huis Gemaakt’ op dinsdag- en donderdagavond is er geen ontsnappen aan Bart Appeltans, Vlaanderens meest aaibare interieurarchitect. “Voor al die opportuniteiten op tv geldt: het is nu of nooit. Want het kan ook heel snel weer afgelopen zijn.”

Toen Bart Appeltans voor het eerst op televisie opdook – in 2019 in het Play4-programma Blind Gekocht – had hij nooit kunnen vermoeden dat hij vier jaar later zo populair zou zijn. Op zondagochtend leest u hem in deze krant, op zondagavond ziet u hem in het VTM-spel De Verraders. En vanaf dinsdag doet hij nog twee keer per week waar hij het best in is: interieurs beoordelen. Had Tegen de Sterren op nog bestaan, was de Limburgse interieurarchitect nu ongetwijfeld een vast typetje van Guga Baúl. “In 2018, toen we aan de opnames van Blind Gekocht begonnen, kon ik niet inschatten hoe bekend ik nu zou zijn. Ik ben zelf nooit bezig geweest met het BV-schap; ik vind het nog steeds raar wanneer mensen mij een bekende Vlaming noemen. Maar het is natuurlijk wel fijn om te zien dat mijn tv-werk geapprecieerd wordt.”

Voordat we het over je tv-carrière hebben, wil ik eerst wat over jouw zondagen weten. Hoe ziet jouw zondagochtendroutine eruit?

“Een zondag is meestal voor ontspanning, ik probeer in het weekend zo weinig mogelijk te werken. Maar soms is dat onmogelijk wegens geplande tv-opnames. Maar heb ik vrij, dan sta ik op zondag wat later op, ga naar de bakker voor verse pistolets en lees De Zondag. Om in de namiddag op uitstap te gaan of te wandelen met de hond. Ik hou van rustige zondagse activiteiten. Vanaf nu zal ik mijn zondagen ook regelmatig in de Ardennen doorbrengen. We zijn al twee jaar bezig met de verbouwing van een huisje daar. En volgend weekend zit ik er voor het eerst, samen met mijn vrienden. Ik had echt nood aan een plek ver weg van het dagelijkse leven. Mijn partner en ik werken allebei vaak van thuis uit en we wilden graag de natuur in. Daar in de Ardennen heb ik nu zo’n plek om in alle rust te werken, ver weg van de drukte. In een dergelijk kader ben ik op mijn creatiefst. Ik kijk er nu al naar uit om er regelmatig enkele dagen te kunnen gaan ontwerpen.”

Je bent te zien in twee tv-programma’s, je schrijft voor De Zondag, je hebt een aantal boeken op je naam staan én werkt ook nog als interieurarchitect. Heb jij meer dan 24 uur in een dag?

(lacht) “Zo lijkt het misschien, maar mijn dagen zijn vaak te kort. De afgelopen jaren zijn ontzettend druk geweest. Ik ben een ondernemend persoon en krijg nu veel kansen om leuke dingen te doen. Dat het druk is, hoort erbij.”

Neem even plaats op mijn biechtstoel: waar bezondig jij je aan? Aan verraad bijvoorbeeld?

“Is dat een knipoog naar mijn taak op zondagavond als verrader? Dan moet ik dat bevestigen.” (lacht)

‘De Verraders’ is het tweede programma na ‘Make Up Your Mind’ bij VTM waarin je te zien bent. Toen de overstap bekendgemaakt werd, was Play 4 niet echt enthousiast.

“Voor hen was mijn overstap natuurlijk wel een teleurstelling; ze zagen namelijk wel potentieel in mij. Maar mijn taak in Blind Gekocht was gewoon superpittig en liet weinig marge voor andere projecten. Ik engageerde me telkens voor een jaar en heb dat vijf jaar lang gedaan. Maar plots begon ik aanbiedingen te krijgen van andere zenders, en heb ik een keuze gemaakt. Ik krijg nu mooie kansen bij VTM en voel me heel goed bij die zender.”

Vanaf dinsdag ben je te zien in ‘Huis Gemaakt’. Een leuk programma om aan mee te werken?

“Absoluut! Ik ben nu jurylid en dat is heel wat anders dan ontwerper in Blind Gekocht, waarbij ik werven over heel Vlaanderen moest coördineren en massa’s kilometers maakte. Enorm arbeidsintensief. Huis Gemaakt is meer behapbaar en makkelijker te combineren met leuke zijsprongetjes zoals De Verraders. Uiteraard is het ook heel aangenaam om mijn expertise te kunnen delen en om jonge koppels deze belangrijke boodschap mee te geven: als je zelf de handen uit de mouwen steekt, kun je nog altijd een eigen huis hebben. Want ik blijf natuurlijk een interieurarchitect. Voor tv-maker heb ik niet gestudeerd, maar dankzij mijn vakgebied ben ik in dat wereldje terechtgekomen.”

Over vastgoed

“Door de coronacrisis, gevolgd door de Oekraïnecrisis, de schaarste aan arbeiders, duurdere materialen en hogere rentevoeten, is het voor heel wat mensen – en vooral jongeren – niet meer evident om nog vastgoed te kopen. Ofwel moet je een flinke spaarboek meekrijgen van mama en papa, ofwel moet je langer huren. Of je kunt opbouwen: beginnen met een klein studiootje en dat verkopen om wat groter te gaan wonen. Dat zie je nu al vaak: de jongere generatie gaat compacter wonen en maakt compromissen. Maar een groot probleem blijft dat onze lonen niet even sterk stijgen als de kostprijs van een woning. Ik denk dat de overheid daar een sterkere rol in moet spelen. Het beleid zal snel aangepast moeten worden. De maatschappij zal ook meer open moeten staan voor nieuwere vormen van wonen zoals cohousing.”

Al dat tv-werk zal je carrière als interieurarchitect ook wel een enorme boost gegeven hebben.

“Dat is zeker zo. Jaar na jaar heb ik de aanvragen voor ons architectenbureau enorm zien stijgen.”

Waar wil je over een jaar of drie staan?

“Goh, ik denk dat ik dan nog steeds interieurarchitect ben. Ik heb in het verleden heel wat professionele watertjes doorzwommen: ik heb lesgegeven, ik heb een meubelwinkel helpen opstarten, maar ik was altijd blij dat ik terug kon keren naar de kern, en dat was interieurarchitectuur. Maar als er nog opportuniteiten voor televisie komen, weet ik dat ik ze nu moet doen. Het is nu of nooit. En als ik dan mag dromen of hopen, dan hoop ik ooit nog een nieuw, eigen interieurprogramma te krijgen, waarin ik terug eigen ontwerpen kan tonen aan de kijkers. Dat zou ik een prachtige verwezenlijking vinden.”

‘Huis Gemaakt’, elke dinsdag en donderdag om 20.35 uur bij VTM.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier